Så mycket kostar prinsbröllopet

- 19/05/2015, 12:22 -
Kostar en smula.
1 av 4

Kostar en smula.

Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani/TT

2 av 4

Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani/TT

3 av 4

Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani/TT

4 av 4

Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani/TT

Det blir inte billigt.

Det är inte billigt att gifta sig, det vet alla. Nu får prins Carl Philip och Sofia Hellqvist också lära sig det. För det blir rätt dyrt – sex miljoner kronor för att vara exakt, det skriver Aftonbladet. Vilket är samma kostnad som för prinsessan Madeleines bröllop.


Bild: TT

Men det blir långt ifrån lika dyrt som kronprinsessans bröllop som gick loss på runt 20 miljoner, det skriver i alla fall Aftonbladet.

– Är det en tronföljare så är det en annan nivå på bröllopets dignitet än det här. Det kanske kan ligga på samma nivå som Madeleine och Chris bröllop men det är för tidigt att säga, säger Kungahusets ekonomichef Jan Lindman, som alltså inte vill bekräfta några siffror, till Aftonbladet.

Bild: TT

Först i årsredovisningen som offentliggörs nästa år kan man se hur mycket de officiella och statligt finansierade delarna, såsom avspärrningar och polisiär insats, av bröllopet har kostat. Den privata delen, som enligt Aftonbladet lär uppgå till ungefär halva kostnaden, pröjsas av kungen.

– Vid de tidigare två bröllopen har det varit en fest kvällen innan för brudparets vänner och kanske några jämnåriga utländska kungligheter. Den är i vår uppdelning typiskt privat, säger Lindman till Aftonbladet.

Bild: TT

En av de största kostnaderna är föga förvånande själva middagen, där många av bröllopets 400 gäster kommer att medverka.

– Det är klart, för till den hör ju förutom själva maten alla arrangemang, utsmyckningar och underhållning, säger Lindman till Aftonbladet.