Onsdag 8 Dec
Stockholm

Kronprinsessparet renoverade lekstuga – för 117 000 kronor

Sedan hösten 2010 bor kronprinsessan Victoria och prins Daniel på Haga slott
Sedan hösten 2010 bor kronprinsessan Victoria och prins Daniel på Haga slott. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Solpaneler, en ny altan och en upprustad lekstuga – det är bara några av renoveringarna som kronprinsessparet låtit genomföra på Haga slott. Här är den svindlande totalnotan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det har gått lite drygt tio år sedan kronprinsessan Victoria och prins Daniel flyttade in på Haga Slott. När de intog slottet hade det stått orört sedan i mitten av 90-talet och mycket var i dåligt skick.

En redig upprustning behövdes med andra ord, och nu kan uppgifter som Svensk Dam tagit del av avslöja exakt hur mycket det rör sig om.

Foto: Linda Broström Kungl.Hovstaterna

Haga slott renoverades för 46 miljoner kronor

Redan innan kronprinsessparet flyttade in på slottet renoverades fastigheten för 46 miljoner kronor. Statens fastighetsverk, SFV, som ansvarar för att vårda kulturhistoriskt värdefulla byggnader, har därefter fakturerats ytterligare 2,4 miljoner kronor för arbeten på slottet under de senaste fem åren.

Bland de senare jobben på Haga slott finns en altanrenovering som gick loss på 1,4 miljoner kronor. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har även låtit bygga en grusgång ner till sin brygga för 91 000 kronor – och en brygga för 136 000 kronor.

Ytterligare 397 000 kronor gick åt till att installera solcellspaneler på slottets ekonomibyggnad.

Kronprinsessparet renoverade den röda lekstugan

Men med på listan över renoveringar finns också en lekstuga som haft en alldeles särskilt plats i hennes hjärta. Den stod på markens ägor redan på 1940-talet när hennes fastrar var små och rustades upp ordentligt år 2016 av kronprinsessparet. 

Så här såg lekstugan på Haga slott ut år 2009. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Prislappen för arbetet landade på hela 117 000 kronor. Till Svensk Dam berättar Åsa Carlberg på SFV att totalsumman blev så hög för att lekstugan skulle bevaras precis som den alltid sett ut. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela