1 av 2
- Foto: Pelle T Nilsson/Nyheter24
2 av 2
- Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Tittarna rasar mot SVT:s självmordsbidrag

Anhöriga till personer som har tagit sina liv riktar nu skarp kritik mot SVT och Melodifestivalen. Man menar att kanalen genom låten "Like Suicide" - som framfördes av Christian Walz under delfinalen i Göteborg - kan utlösa självmord.


Det är på Melodifestivalens Facebook-sida som flera personer de senaste veckorna har rasat mot Melodifestivalen och tävlingsledningens moral.

Flera menar att de genom bidraget "Like Suicide", som Christian Walz tävlade med i festivalens deltävling i Göteborg, tappade respekten för SVT, och att de nu kräver en ursäkt.

Vad man i diskussionsforumet så starkt reagerar över är låtens text, där Walz bland annat sjunger "She's like suicide but it feels alright. I could die today, give my life away".

Några av de kritiska kommentarer som återfinns i forumet beskriver att en sådan textrad mycket väl kan ge upphov till en vilja att ta sitt liv.

"Att i texten sjunga om olycklig kärlek som kan liknas vid självmord, vad sänder det för signaler till någon som kanske just blivit dumpad efter ett långvarigt förhållande, personen kanske är rädd, sårad o ledsen o ser självmord som en utväg att ta sig från känslan av att inte duga o räcka till." förklarar en av signaturerna.

"När den personen hör en sådan låt kan det vara tillräckligt för att utlösa ett suicid."

"Fy skäms och tack för en förstörd kväll då demonerna o ångesten kom fram igen." säger en annan signatur i forumet.
 

"Inte vårt ansvar"

Tävlingens general Christer Björkman menar dock att ansvaret inte ligger hos SVT i detta fall.

– Vi kan inte lägga locket på en konstnärlig process - det är inte vår uppgift. Vi går aldrig in och censurerar textskrivare, förklarar han för Nyheter24.

– Alla låtar här är konstnärliga verk, som en upphovsman och därmed konstnär har gjort. Att ha synpunkter på och censurera konstnärer gör man i diktaturer, det gör inte vi. Man måste ha högt i tak när det gäller konst, för allt är inte glitter och glamour inom det området.

Christer förklarar vidare att låten inte nödvändigtvis handlar om att ta sitt liv.

– Alla gör olika tolkningar, och enligt min uppfattning så handlar inte låten om självmord, utan om att hans kärlek till personen i sången är så förödande att den är som ett självmord.

– Om det är någon som känner sig träffad och är anhörig till någon som har tagit sitt liv, så är det olyckligt. Men det måste vara upp till konstnären att stå upp för det här.

Så ni går aldrig in och ändrar något i bidragen?

– Det enda som står i regelverket är att det inte uttalat får handla om någon religion, benämna något olagligt eller vara stötande. Är det bara en konstnärlig verksamhet så har vi ingenting att säga till om, säger Christer Björkman till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hooja kommenterar älgvandringen

1 timme sedan

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

2 timmar sedan
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

3 timmar sedan
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

idag 18:14
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

idag 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

idag 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...