Självmord

Varje år dör cirka 1500 svenskar i självmord, eller suicid som det också kallas. 


Psykisk störning eller missbruk kan vara faktorer bakom en självmordshandling. Kriser av olika slag kan också vara en utlösande faktor för suicid. 


Det är väldigt viktigt att man tar självmordsförsök på allvar, då den som tidigare gjort försök löper större risk att till slut ta sitt liv. 


Symtom 


En vanlig anledning till att man har tankar om döden och självmord är att man upplever en depression. Det är en vanlig sjukdom som går att behandla. Det finns många olika symtom på depression, men några vanliga är:  Nedstämdhet,  koncentrationssvårigheter, matproblem, sömnbesvär, nedvärdering av en själv och känslor om skuld och död. 


Riskgrupper


Utomstående faktorer kan påverka på så sätt att man upplever en inre stress, i exempelvis en konflikt, ett livstrauma, skilsmässa, dödsfall eller sjukdom. Sådana faktorer kan göra att man blir extra sårbar och inte kan hantera motgångar på samma sätt som man normalt sätt hade kunnat. Stressen kan då utvecklas till en kris som leder till ett självsmordsförsök.


Även saker som ärftlighet, besvikelser, konflikter eller övergrepp kan orsaka tankar om självmord. 


Självmord är mer än dubbelt så vanligt bland män i jämförelse med kvinnor. Däremot är det betydligt fler kvinnor som försöker ta sina liv. Bland HBTQ-personer är självmordstankar, självmordsförsök och självmord vanligare än i befolkningen som helhet.


Det finns alltid hjälp och stöd att om det är så att man har självmordstankar. Om man tränger bort tankar om självmord kan de komma tillbaka som starka impulser som är svåra att hantera, särskilt om man är påverkad av alkohol. Därför är det väldigt bra att kunna prata med någon som är utbildad inom ämnet. Oavsett vad så är det viktigt att inte bära på själv. 


Och statistik visar att stöd och hjälp verkligen gör en skillnad, då 85 till 90 procent av den som gjort allvarliga självmordsförsök inte avlider av självmord senare i livet.      


Vart vänder man sig?


Kämpar du med självmordstankar? Då kan du ringa 08-34 70 65 för hjälp och stöd. Du kan också ringa 1177 för rådgivning. 


Om situationen är akut:


Om du känner att situationen är akut så kan du alltid ringa 112, eller uppsöka vård på en psykiatrisk akutmottagning. Sök på internet för att se vilken psykiatrisk akutmottagning finns i den närhet, annars ring 112.


Vatten.
5 Jun, 03:30
Antalet omkomna inom bantrafiken ökade med 27 personer under förra året jämfört med 2022, visar statistik från myndigheten Trafikanalys.
2 Jun, 07:38
Under förra året tog 32 personer livet av sig i väntan på rätt vård. Det visar SVT Nyheters granskning av Ivos utredningar under 2023.
28 Maj, 18:50
Barn som tvångsplaceras enligt LVU riskerar att få det sämre snarare än bättre, enligt en ny avhandling. Bland annat ökar risken för självmord och brottslighet. Det är nedslående resultat, säger forskaren Ronja Helénsdotter.
26 Maj, 12:20
Den amerikanske golfstjärnan Grayson Murray hittades död efter att ha dragit sig ur PGA-tourtävlingen i Texas. Nu sörjs 30-åringen av chockade kolleger. Mina tankar går till hans familj. Jag kan inte ens tänka mig hur svårt de har det just nu, säger världsettan Scottie Scheffler.
17 Maj, 05:30
Appar som ska hjälpa dig att må psykiskt bättre och ge stöd kan i själva verket ha motsatt effekt. I dag är den växande marknaden för appar vid psykisk ohälsa helt oreglerad och många saknar vetenskaplig grund. Det kan bli väldigt farligt, säger forskaren Petra Müllerová.
8 Maj, 10:35
Annika Strandhäll, förbundsordförande för S-kvinnor, skriver nu en bok om händelserna som format hennes person och politik.
4 Maj, 20:48
En lyxvilla som en gång tillhörde Nazitysklands propagandaminister Joseph Goebbels erbjuds gratis till den som är beredd att hosta upp de miljontals euro som krävs för att rusta upp huset.
1 Maj, 06:30
16-åriga Nika Shakarami utsattes för sexuella övergrepp och slogs ihjäl i en skåpbil. Sedan dumpades hon under en motorvägsbro. Ett läckt dokument från Irans revolutionsgarde – som tidigare hävdat att flickan begick självmord – avslöjar brutaliteten under landets regimkritiska protestvåg, rapporterar BBC.
22 Apr, 14:46
Sedan en man blivit uthängd på en nätsajt som pedofil uppmanades han att ta livet av sig. Nu åtalas en kvinna i Kalmar för uppmaning till självmord, rapporterar P4 Kalmar.
14 Apr, 13:02
Regeringen tillsätter en nationell samordnare för självmord. Det blir Karin Schulz, som bland annat har varit generalsekreterare för Mind, som ska stärka samhällets förmåga att förebygga självmord.
12 Apr, 20:36
Personer som använder hajpade diabetes- och bantningsmediciner löper inte större risk för att begå självmord. Det slår en europeisk utredning fast.
12 Apr, 11:22
En norrman i 50-årsåldern åtalas för att ha hjälpt en svensk kvinna att ta livet av sig på ett hotell i Strömstad. Det var i juni förra året som mannen försåg kvinnan med en stor mängd tabletter, skriver norska medier.
9 Apr, 10:30
Kvinnliga gymnasieelever i västra Turkmenistan tvingas gå igenom obligatoriska "oskuldstester" för att bedöma deras "moral".
25 Mar, 20:56
I lördags kväll påträffades fyra personer döda i ett hus i Åls kommun i Norge.
22 Mar, 05:56
I en ny bok vill Johan Hilton återupprätta Benny Fredriksson som yrkesperson efter mediedrevet och ge honom ett eget "ödesdrama". Man satte bilden av ett monster i en dålig melodram. Tragiken i så många drev är att det blir en fullkomligt ensidig bild.
20 Mar, 15:00
British Board of Film Classification (BBFC), som fastslår åldersgränsen på filmer i Storbritannien, skärper riktlinjerna för vilka sex- och våldsscener som får visas i filmer med 12-årsgräns.
18 Mar, 15:23
Mannen som begick självmord på ett äldreboende var patient hos Attendo. Nu har Nyheter24 varit i kontakt med vårdgivaren.
15 Mar, 15:34
En man lades in på ett äldreboende. Några dagar senare begick han självmord. Händelsen har nu anmälts till IVO.
11 Mar, 14:53
En gymnasieelev informerade sin mentor om ett tidigare självmordsförsök i förtroende. Men informationen läcktes – av läraren själv.
4 Mar, 05:30
Inget framtidshopp och larm om självskador. Situationen för många unga i Sverige är svår, i Bris senaste årsrapport. Många beskriver självskador som något som många gör, som normaliserats, säger Bris generalsekreterare.
1 2 3 4 ... 23