Ranelid: Jag har blivit sämre behandlad än Breivik

- 29/02/2012, 12:31 -
1 av 6

Scanpix/Jessica Gow

2 av 6

Scanpix/Jessica Gow

3 av 6

Scanpix/ Jessica Gow

4 av 6

Scanpix/Jessica Gow

5 av 6

Scanpix/Henrik Montgomery

6 av 6

All Over Press

– Jag har i svensk press blivit sämre behandlad än terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik, skriver Björn Ranelid i ett öppet brev.

Författaren Björn Ranelid gick, tillsammans med Sara Li, vidare till finalen av Melodifestivalen tack vare sitt bidarg Mirakel. Men efter vad Ranelid menar är attacker mot honom - hotar han nu hoppa av musiktävlingen.

– Det är numera godkänt att kalla och benämna mig vad som helst, förtala, håna och kränka mig hur mycket som helst på bloggar, i twitter och i allsköns tidningsartiklar och krönikor. En känd artist och författare skrev att jag borde lobotomeras. En krönikör i Svenska Dagbladet anklagade mig för mord, skriver författaren i ett öppet brev publicerat i Expressen.

Den kända författaren och artisten som Björn Ranelid syftar på i sitt öppna brev är ingen mindre än Jonas Gardell.

– Ranelid är enligt sig själv större än Nobelpristagare. Kan man annat än älska honom? Och vilja ge honom en pytteliten lobotomering!, skrev Gardell på sin Twitter som har snudd på 70 000 följare.

Går till attack mot Leif GW
Björn Ranelid har hånats av flera krönikörer för sitt utseende. Men efter att Leif GW Persson i en krönika i tidningen Expressen skrev att Ranelid var blonderad, sken av brunkräm, bar en tunn guldkedja och en outfit som skulle göra Dame Edna grön av avund så fick Ranelid helt enkelt nog. 

I det öppna brevet passar Ranelid dels på att rätta Leif GW och hans krönika – enligt Ranelid var hans klädsel en kostym från det svenska modemärket Tiger och han bar varken smink eller guldkedja.
Ranelid går hårt åt Leif GW och undrar om GW kanske hallucinerar. Han kallar även Leif GW för lögnare, och anser att han visar ett sjukligt intresse för Ranelids person.

Hotar hoppa av Melodifestivalen
Mobbningen blev helt enkelt för mycket för Björn Ranelids nerver. Inte bara anser Björn Ranelid att han av media har blivit sämre behandlad än terroristen och massmördaren Anders Brevik – Björn Ranelid hotar nu att lämna Melodifestivalen och hela kändissverige i sticket.
– Det lutar åt att jag inte vill vara med, säger Ranelid till tidningen Ystads Allehanda.
I korridorerna på Svt stormar det. Schlagergeneralen Christer Björkman har tagit på sig silkeshandskarna och för nu krissamtal med Ranelids fru, och även Ranelids skivbolag.

Skulle Björn Ranelid välja att lämna Melodifestivalen blir det ett historiskt ögonblick – det har nämligen aldrig tidigare inträffat. Om det skulle gå så långt måste Svt sätta in en ersättare, avslöjar Expressen.

Björn Ranelids öppna brev har väckt en del reaktioner på Twitter. Komikern Magnus Betnér verkar nästan inte hitta ord utan skriver bara "ojoj" efter Ranelids egna liknelse till Brevik. Regissören Ulf Malmros spekulerar kring om det kanske är så att Ranelid är "Sveriges främste dramaturg"