Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du vill veta om Thorsten Flinck

- 01/02/2020, 11:00 -

Thorsten Flinck skulle ha uppträtt i Melodifestivalens andra deltävling i Göteborg med bidraget "Miraklernas tid". Tyvärr blev han diskad mindre än en vecka innan det var dags att inta Mello-scenen. Vi har listat allt du behöver veta om Flinck.

Den välkände skådespelaren och artisten Thorsten Flinck, 58, föddes 17 april 1961 och växte upp i Stockholm, Solna.

Allsidige Flinck skulle uppträda med bidraget "Miraklernas tid" i Melodifestivalens andra deltävlingen som går av stapeln i Göteborg den åttonde februari.

Eftersom Flinck är åtalad för skadegörelse och hot blev han dock diskad, men det finns en chans att han kan få uppträda i finalen – mer om det här. 

Nyheter24 
har sammanställt allt du behöver veta om Thorsten Flinck. 

Thorsten Flinck uppträder med bidraget "Miraklernas tid". Bildkälla: Jessica Gow / TT

Slog igenom i tv-rutan 

Flinck tog examen från teaterhögskolan 1984 och spann vidare på sin skådespelarkarriär som programledare tillsammans med Pernilla Wahlgren för SVT 1985. Duon ledde kanalens jullovsmorgon som kallades för "Morgonstjärnan".

Flincks stora genombrott som skådespelare fick han senare under 1991, detta när han slog igenom med dunder och brak i tv-rutan när han var en av skådespelarna till TV-serien "Goltuppen".

Serien Goltuppen var skriven av ingen mindre än kriminologi professorn Leif GW Persson.

Karriär inom teater 

Dramaten. Bildkälla: Janerik Henriksson / TT

Under 1985 till 1989 var Flinck anställd på Stockholms Stadsteater, och senare anställd på Dramaten från 1990 till och med 2002

Under sin tid på Dramaten innehav han både roller och egna regiuppsättningar.

Melodifestivalen 2012

Melodifestivalen 2012. Bildkälla: Fredrik Sandberg / TT

Flinck besitter minsann fler talanger, under 2008 bildade han gruppen "Revolutionsorkestern" och de gav ut sitt första album 2011. 

Men 2012 var det dags för en ännu större scen för bandet, då fick man förfrågan om att vara med i Melodifestivalen. 

Väl där uppträdde Flinck med kultlåten "Jag reser mig igen" och tog sig hela vägen till final via Andra chansen. Finalen slutade med en ärofylld åttonde plats för Revolutionsorkestern och Flinck.

Haft förhållande med Annika Jankell 

Annika Jankell. Bildkälla: Janerik Henriksson/TT

Flinck har tidigare haft ett förhållande med den verksamma journalisten och programledaren Annika Jankell. Tillsammans har man barnen Felice Jankell och Happy Jankell.

Läs även:
Här är alla artister i Melodifestivalen 2020

Håller du tummarna för Thorsten Flinck?