Sonja Aldén deltar i Melodifestivalen 2020
Sonja Aldén deltar i Melodifestivalen 2020 - Foto: Jessica Gow / TT & Sören Andersson / SCANPIX/TT

Det här visste du inte om Mello-veteranen Sonja Aldén

Sonja Aldén är veteran i Melodifestivalsammanhang och många har hört hennes låt "För att du finns". Men visste du att hon skrivit låtar till flera artister, och en väldigt oväntad sådan?


Melodifestivalen 2020 blir fjärde året som Sonja Aldén deltar som artist i tävligen. Första gången hon gjorde det var 2007 och deltog då med bidraget "För att du finns" som blivit en mycket populär sång att använda på bröllop eller dop. Bidraget slutade på sjätte plats i finalen. 

I år heter bidraget "Sluta aldrig gå" och hon tävlar i den första deltävligen som hålls i Linköping den 1 februari.

Sonja Aldén. Bildkälla: Jessica Gow/TT

Skrev låt åt The Poodles

Innan 2007 har Sonja figurerat i Melodifestivalen, men som låtskrivare åt bland annat Shirley Clamp. Lite oväntat är att det är Sonja Aldén som är låtskrivare till rockgruppen The Poodles bidrag "Night of Passion" från 2006. 

The Poodles 2006. Bildkälla: LEIF R JANSSON / SCANPIX/TT

"Missfallet fick mig att växa som människa"

Sonja Aldén är 42 år gammal och 180 centimeter lång. Hon är gift med Jörgen Aldén sedan 2014 och har två barn. Sonen Teddy föddes 2011 och dotter Ninni föddes 2016. 

Hon har tidigare berättat om ett missfall i vecka 10 som hon gick igenom innan dottern föddes. 

– Hur konstigt det än kan låta fick missfallet mig att växa som människa. Jag fick en form av svärta som jag inte hade haft förut, och på något märkligt sätt gav det mig en styrka och ett lugn, sa Sonja då till tidningen Allas.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SVT gör serie om Noréns skandalpjäs

1 timme sedan

Carina Burman får Bonnier-stipendium

1 timme sedan
Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2024 går till Carina Burman för boken "Drottningar och pretendenter. Om guldålderns deckarförfattarinnor".

Sofia Jannok kan få novellpris

1 timme sedan
En Augustpristagare och en känd artist döljer sig bland årets nominerade till Sveriges Radios novellpris. Ia Genberg och Sofia Jannok är två av de fem författare som konkurrerar om priset.

De får Dynamostipendiet

1 timme sedan
Årets Dynamostipendier om 150 000 kronor går till Nina Beckmann och Karin Z Sunvisson.

Gyllenhaal lovar bättring – kommer till Sverige

3 timmar sedan
"Underlig men underhållande". Det var Jake Gyllenhaals betyg på originalversionen av "Road house". Nu axlar han själv Patrick Swayzes roll som ärrad slagskämpe i en ny filmatisering.

Indieartister växer på Spotify

idag 05:04
Ungefär hälften av alla pengar som Spotify betalade ut i ersättning under fjolåret genererades av oberoende artister, så kallade independentartister, meddelar musiktjänsten i ett pressmeddelande.