Torsdag 11 Aug
Stockholm

Här är allt du behöver veta om Drängarna

Drängarna har fällts för låtstöld, har några riktigt skojiga bandnamn och har över 70 miljoner lyssningar på Spotify. Här är allt du behöver veta!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Dansbandet Drängarna grundades i Göteborg och slog igenom 1995 med hitlåten "Vill du bli min fru". Totalt har de åtta album och 22 singlar och över 70 miljoner lyssningar på Spotify.

Enligt Drängarna själva har deras måtto alltid varit fullt ös, party, glädje och glimten i ögat.

I år kommer bandet vara med och tävla i Melodifestivalen i deltävling tre i Umeå 15 februari med låten Piga & Dräng. Det talades då om att att dansbandet gör en comeback, trots att de förra året hade över 50 spelningar över hela Sverige.

spelar på bygden

Drängarna menar de att de har lagt krutet på att spela på landsbygden. Bandet tror att deras musik betraktas som lite "ful" i storstäderna Stockholm och Göteborg, skriver Aftonbladet.

FÄLLDES FÖR LÅTSTÖLD

Känner du igen textraden "Om du vill bli min fru kan jag ta dig här och nu, men om du inte kan får du ta en annan man"? Det gör du säkerligen! 

Hitlåten "Om du vill bli min fru" fälldes däremot för låtstöld 2001. Svea hovrätt menade att låten var allt för lik Landslagets låt "Tala om vart du ska resa". 

Musikbolaget Regatta tvingades då ersätta EMI med 65 000 kronor. Domen var den första av sitt slag i Sverige. Hovrätten menar att låten hade samma antal strofer och samma folkmusikaliska prägel, skriver Dagens nyheter.

Drängarna själva menade att Landslagets låt i sin tur var influerad av en gammal spelmanslåt som heter "Oxdansen". Stim bedömningskommitté stod dock fast vid beslutet.

BANDETS MEDLEMMAR

  • Robert Åhlin, även kallad "Sunna-Robert" på sång och fiol. Har varit med i bandet sedan 1995 fram tills idag. 
  • Olav Fossheim, även kallad "Olav i Fossen" på sång och dragspel. Har varit med i bandet sedan 1995 till idag 
  • Magnus Olsson, även kallad "Starke Mange" på sång och gitarr. Har varit med i bandet sedan 2012 till idag.
  • Anders Wigelius, även kallad "Trygga Räkan" på sång och trummor. Har varit med i bandet sedan 2019 till idag.
Kommer du att rösta på Drängarna?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.