I söndags avgjordes Farmen 2022 i en jämn finalkamp
I söndags avgjordes Farmen 2022 i en jämn finalkamp - Foto: TV4

Farmen-Helenés ilska – skadades blodig i finalen: "Varför bryter ni inte?"

Finalstriden i Farmen 2022 tog en dramatisk vändning när Helené Fransson skadade sig – två gånger. Men trots hennes upprepade vädjan till produktionen avbröts inte tävlingen.


Cecilia "Cissi" Ahlborg, 39, kammade hem vinsten i Farmen 2022 efter en final som innehöll både blod, svett och tårar. 

Hon möttes av jubel från de övriga deltagarna som befann sig på läktaren, och efter finalen firade de säsongsavslutningen i en efterfest som hette duga. Den innehöll både sexrykten, stölder och hetsiga bråk.

Bad produktionen avbryta finalen två gånger

Men för motståndaren Helené Fransson, 26, blev finalen desto tyngre. 

I den sista och avgörande finalgrenen skulle de klyva en trädstam med hjälp av en yxa. Men en bit in i tävlingen hände det som inte får hända – Helené gjorde sig illa på yxskaftet, och hennes fingrar hamnade i kläm mellan skaftet och säkerhetsställen.

Foto: TV4

I avsnittet ser man att Helené har väldigt ont när hon tar sig samman och fullföljer finalen. I en intervju med Hänt berättar hon att hon bad produktionen att avbryta finalen redan första gången hon gjorde sig illa, utan att få gehör. 

– De gör inte det (avbryter finalen, reds anm.) och jag förlorar ju typ 10 sekunder på att jag inte kan använda min hand där. Sedan klämde jag mig igen, ännu en gång. Då tittar jag på produktionen och frågar ”Varför bryter ni inte?”. Precis innan hade de nämligen pausat för Cissis skull. Då pausades hela alltet för att hon hade slagit av en säkerhetsgrej och det kunde eventuellt hända någonting farligt, säger Helené till Hänt.

Farmen-Helenés skada behöver opereras

Farmen-tvåan Helené har fortfarande men efter olyckan i finalen, när hennes ring gick av på två ställen och slogs in i fingret.

– Jag har ingen känsel i mitt finger. Jag har bara domningar. Det blev en nervskada som kräver en operation, säger hon till Hänt.

Foto: TV4

Farmen-vinnaren Cissi: "Borde kanske avbrutit"

Trots att Cissi gick vinnande ur finalstriden tycker hon det känns betungande att produktionen inte agerade när motståndaren gjorde sig illa.

– Tankarna efteråt är absolut att det känns skitdumt att Helené gjorde illa sig, för jag uppfattade verkligen inte det där och då under kampen. I det läget kanske vi skulle ha brutit, säger Cissi till Hänt.

TV4:s svar: Därför avbröts inte Farmen-finalen

Men produktionen på plats gjorde en annan bedömning än både Helené och Cissi. 

I en kommentar till Nyheter24 skriver TV4 att man följde sina förhållningsregler – och att läkare på plats alltid agerar om det behövs:

”Produktionen har olika förhållningsregler för att undvika att deltagarna skadas under tävlingsmomenten i Farmen. Tävlingsmoment i Farmen avbryts alltid av läkare på plats om det anses finnas en risk att akut personskada kan uppstå. I Helenés fall gjordes bedömningen att så inte var fallet och tävlingen fortgick”, skriver TV4 till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!