Robinson 2022
Robinson 2022 är i full rullning. - Foto: TV4

Den fina sanningen om maten i Robinson 2022: "Avstod"

Hur går det egentligen till när man som hungrig deltagare ska dela upp maten under svält? Det avslöjar Hanna Bergwall från Robinson 2022.


Att medverka i Robinson är sannerligen ingen dans på rosor. Sandloppor, växlande väder, fukt, sandloppor och dålig sömn är någonting som tillhör vardagen. Och utöver att tävla mot varandra tävlar deltagarna dagligen mot den värsta fienden av dem alla – hungern. 

Produktionen har berättat att många deltagare innan äventyret varit mentalt inställda på att det kommer att vara lite mat – men inte hur lite. 

Tidigare deltagare har vittnat om att det ofta är flera personer som varje år överväger att åka hem då hungern blir nästintill outhärdlig. 

– Första 12 dagarna delade vi en kokosnöt om dagen på tio personer, berättade Julia Franzén i "Bathinas skilda möten" med Bathina Philipson

Julia Franzén i Robinson 2020. Bildkälla: TV4

Även Clara Henry berättade i Sofia Dahléns Youtubekanal "Paradrätten" om svåra matförhållanden på ön. 

– Tänk dig ett halvt kokosnöt-skal som är halvfull med några bitar frukt och kanske en liten bit krabba. Alltså du äter nästintill ingenting. När du väl smakar någonting annat som man vunnit via en tävling eller liknande så smakar det som ingenting annat som du tidigare ätit, berättade hon då. 

Och ja, lite mat – det är det. Någonting som årets deltagare också fått smaka på. 

– Jag bad produktionen om mer mat och sa att det kändes som att jag skulle dö. De lyssnade inte kan man säga, skrev deltagaren Hanna Bergwall på sin Instagram. 

I Robinson 2021 blev det friktion mellan deltagarna då vissa av dem ansåg att killarna skulle få mer. Vid ett tillfälle blev det också pizzabråk.

Det blev pizzabråk. Bildkälla: TV4

Hur gör då deltagarna detta år? I en intervju med Nyheter24 berättar Hanna att årets deltagare var väldigt generösa mot varandra. 

– Vi delade lika på all mat. Det var aldrig en diskussion om hur vi skulle dela upp maten. Alla tog för givet att vi delade lika och så gjorde vi också. Det hände längre fram att en person avstod en del av sin mat för att någon behövde det mer. Alla var generösa. 

– När vi vann godiset hade vi en otroligt fin ceremoni. Vi satt runt godisskålen och så tog vi en godis var och sa något vi var tacksamma för och så gick vi laget runt tills skålen var slut, avslutar hon. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!