SVT har nu svarat på kritiken kring alkoholen i "Mästarnas mästare".
SVT har nu svarat på kritiken kring alkoholen i "Mästarnas mästare". - Foto: SVT

Deltagare serveras alkohol i “Mästarnas mästare” - trots berättelse om missbruk

SVT har mötts av kritik efter att deltagaren Antonio Lindbäck pratat öppet om sitt alkoholmissbruk - men ändå serveras han vin fyra gånger på en dag i “Mästarnas mästare”. Nu bemöter SVT kritiken.


I ett avsnitt av SVTs "Mästarnas mästare" blir deltagarna serverade alkohol fyra gånger på en dag. Detta trots att deltagaren och speedwayföraren Antonio Lindbäck, 37, varit öppen med sitt alkoholmissbruk - någonting som SVT enligt uppgift känt till.

Speedwayföraren Antonio Lindbäck. Bildkälla: Mikael Fritzon/TT

I en krönika skriver Aftonbladets Kristoffer Bergström om den stora alkoholmängd som synts till i programmet, och om hur en alkoholist blir serverad vin “om och om igen”.

“Nu är läget förändrat. Nu går det bara att se en produktion som bjuder en missbrukare på vin om och om igen. Så länge inte allt är alkoholfritt, vilket jag starkt betvivlar, så är det grym tv.”, skriver han i krönikan.

Bara några månader efter att inspelningarna av Mästarnas mästare tagit slut åker Antonio Lindbäck fast för rattfylla - något som hänt honom vid ett flertal tillfällen.

– Det jag har gjort är oförlåtligt. Jag tänkte på allt möjligt när det hände. Klart jag tänker på vilket straff jag kommer att få, sa Antonio Lindbäck då till SVT Sport.

Antonio Lindbäck blir serverad alkohol i "Mästarnas mästare". Bildkälla: SVT

SVT bemöter kritiken: “Det handlar om vuxna människor”

Till Aftonbladet har SVT nu bemött kritiken de fått efter att ha serverat Antonio Lindbäck alkohol, när deltagaren varit öppen med sitt alkoholmissbruk. SVT berättar att de visste om Antonios alkoholproblem - redan innan inspelningarna startat.

– Ja, vi visste om det. Och vi tyckte att det var viktigt att han pratade om det i programmet, säger Anders Wistbacka, exekutiv producent för Mästarnas mästare.

Han berättar att produktionen för programmet bjuder deltagarna på dryck i samband med de måltider som serveras, och att det ska finnas alternativ både med alkohol och utan. Wistbacka betonar även till Aftonbladet att de inte har velat behandla Antonio Lindbäck annorlunda än de andra deltagarna, och att de inte “låser inte in alkoholen”.

– Vi kontrollerar inte deltagarna. Men det finns ju vitt vin i kylen till exempel. Det är mycket möjligt att det använts utöver måltiderna men det kan jag inte svara på. Som sagt det handlar om vuxna människor, säger han till tidningen.

Deltagarna skålar med programledare Micke Leijnegard. Bildkälla: SVT

SVT: "Fruktansvärt tragiskt det som har hänt"

Anders Wistbacka berättar också att Antonio Lindbäck “skötte sig” under inspelningarna av Mästarnas mästare, och att det aldrig blev några alkoholrelaterade problem. Angående rattfyllan anser han inte att SVT har något ansvar:

– Det är såklart fruktansvärt tragiskt det som har hänt, men vad som händer efter inspelningarna kan vi inte ta ansvar för, säger Anders Wistbacka.

Aftonbladet har sökt Antonio Lindbäck.

Mästarnas mästare går att se på SVT söndagar klockan 20.00 samt på SVT Play.

Mästarnas mästare. Bildkälla: SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!