Sophie Jahn var dotter till ridläraren på den omtalade hästgården. Hennes upplevelser ligger till grund för nya C More-serien "Nattryttarna"
Sophie Jahn var dotter till ridläraren på den omtalade hästgården. Hennes upplevelser ligger till grund för nya C More-serien "Nattryttarna" - Foto: Gabriel Liljevall/C More/Pillan Thelaus/SVT

Nattryttarna i verkligheten – Sophie Jahn var dottern på hästgården

Serien "Nattryttarna" är baserad på händelser från Sophie Jahns barndom. Finns Heddesta gård på riktigt? Vad hände med ridläraren? Nyheter24 sammanfattar vad som hände i fallet.


"Nattryttarna" på C More: Premiär och trailer

Dramaserien "Nattryttarna" är en ny dramaserie på C More med premiär den 31 oktober 2022.

Serien består av åtta avsnitt, varav två släpps på premiärdagen. Därefter släpps ett avsnitt per vecka.

Handling i Nattryttarna - baseras på händelser på hästgård

Så här skriver C More i ett pressmeddelande om handlingen i Nattryttarna:

"Molly (Saga Samuelsson) har just gått ut nian när hon anländer till ridskolan Heddesta för att arbeta och leva nära hästarna. Hon får dela rum med stalltjejen Frida (Amanda Jansson) som är några år äldre. De kommer snabbt varandra väldigt nära. Molly tycker först att hon har kommit till paradiset, men snart ser hon tecken på att allt inte står rätt till på ridskolan."

På hästgården huserar nämligen ägaren och hästprofilen Tommy, som spelas av Jonas Karlsson. Han är både uppmuntrande och charmig, men bakom hans karismatiska yttre lurar ett mörker. Tommy är manipulativ och begår övergrepp på eleverna – både psykiska och fysiska.

Här kan du läsa mer om Jonas Karlsson, hans fru, förmögenhet och andra kända roller.

Sexuella övergrepp på "Heddesta gård" - vad hände i verkligheten?

Nattryttarna är fritt baserad på händelser som inträffade på en hästgård på Ekerö utanför Stockholm under 90- och 00-talet. "Heddesta gård", som hästgården heter i Nattryttarna, är ett fiktivt namn.

Hästgården var omtalad under många år och allting nådde sin kulmen år 1991, när ridläraren på gården dömdes för sexuella övergrepp mot flera av sina elever.

Ridläraren hävdade konsekvent sin oskuld, och trots domen tog flera av eleverna och deras föräldrar hans parti. 

Flera av eleverna har i vuxen ålder trätt fram och berättat om sina skräckupplevelser, inte minst i P1 Dokumentärserien "Hästgården" från 2018, som belönades med Stora Journalistpriset samma år. 

Hästgården fälldes i Granskningsnämnden

Efter premiären anmälde ridläraren Hästgården till Granskningsnämnden för att ha gjort intrång i hans privatliv. Nämnden gick på hans linje och fällde dokumentären i december 2019, vilket SVT rapporterat om. 

Delvis bedömdes ridläraren möjlig att identifiera eftersom andra i programmet medverkat med sina riktiga namn – delvis ska vissa inslag inte tydliggjort att mannen nekat till anklagelserna som riktats mot honom. Det sistnämnda har dokumentären senare friats för.

Sophie Jahn växte upp på hästgården - var dotter till dömde ridläraren

Sophie Jahn är dotter till den omtalade ridläraren, och det är hennes upplevelser som berättelsen i Nattryttarna bygger på.

i Efter fem berättar hon att hon tidigt började förstå att hennes pappa inte var som andras föräldrar. Under sin uppväxt utsattes hon för både fysisk och psykisk misshandel. Hon var även med om så kallade "nattridningar", där han väckte henne mitt i natten och bad henne gå ut till stallet.

Väl ute i ridhuset kunde Sophie få i uppdrag att rida in helt ohanterade hästar eller hoppa väldigt höga hinder. 

– I det här så var det med livet som insats att hoppa upp på den där hästen. Och samtidigt så drack han ju extrema mängder alkohol under kvällen, så det kunde sluta med att man ramlade av, att man gjorde sig väldigt illa. Man var väldigt rädd, säger Sophie Jahn i Efter fem.

Vad hände med hästprofilen - lever han idag?

Den dömde ridläraren avled i oktober 2018. Han gjorde aldrig några offentliga uttalanden om vittnesmålen från åren på hästgården.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!