Imaa Queen och Admira Thunderpussy har båda medverkat i Drag Race Sverige.
Imaa Queen och Admira Thunderpussy har båda medverkat i Drag Race Sverige. - Foto: Skärmavbild/Drag Race Sverige/SVT

Admira Thunderpussy och Imaa Queen avslöjar: Fick de betalt för Drag Race Sverige?

SVT:s “Drag Race Sverige” är ett virrvarr av glittriga looks, sprakande framträdanden och mörka berättelser. I en intervju med Nyheter24 berättar Admira Thunderpussy och Imaa Queen om deras påkostade medverkan, och varför programmet är så viktigt.


I början av mars hade den svenska versionen av “Drag Race” äntligen premiär i Sverige. Den amerikanska versionen, lett av RuPaul Charles, har sänts i 15 säsonger och gjort succé världen över, och nu har konceptet även kommit till svensk mark. 

Drag Race Sverige programelds av av Robert Fux – här kan du läsa allt om honom. 

Admira Thunderpussy och Imaa Queen medverkar i "Drag Race Sverige" på SVT 

Två av publikfavoriterna är Admira Thunderpussy, vars riktiga namn är Adam Risberg, och Imaa Queen, som i vanliga fall heter Adam Spjuth. Imaa Queen har blivit eliminerad från tävlingen medan Admira Thunderpussy fortfarande är kvar och tävlar om platsen på tronen. 

Foto: SVT/Drag Race Sverige

I en intervju med Nyheter24 berättar Admira Thunderpussy och Imaa Queen om varför programmet är så otroligt viktigt, och har så stor betydelse för dragscenen i Sverige. 

– Det här programmet kommer vara ett verktyg och en slags lera som vi får modellera till dragscenen, där vi nu äntligen får en plats. Den scenen får vi bygga själva nu också, vilket är väldigt lyxigt, förklarar Admira Thunderpussy och fortsätter: 

– Drag har ju domderats av fantastiska After Dark, och de gör fantastiska shower på scenen. Men här får vi ju se hela färgskalan och även mörkret bakom de här karaktärerna. Det är jätteviktigt. 

"Det hade betytt enormt mycket för mig som ung gaykille"

Admira Thunderpussy förklarar att förhoppningen är att programmet kan ha en positiv inverkan på yngre som kollar, som en form av ögonöppnare. 

– Om Drag Race hade funnits för tio år sedan, när jag började med drag, hade det betytt enormt mycket för mig som ung gaykille att få se andra dragqueens på tv, bara vara sig själva och dela med sig av sina upplevelser. Så att jag hoppas verkligen att det kommer att ge stor positiv inverkan på den yngre generationen, att öppna sina ögon och se att man inte är ensam. Det finns fler som är som en själv. 

– Och även den äldre generationen som uppfostrar sina ungar. Så att de kanske ger chansen till väldigt unga att få vara precis den som de är, inflikar Imaa Queen. 

Foto: SVT/Drag Race Sverige

Drag Race Sverige-deltagarna: "Prispengarna man vinner..."

I programmet tävlar deltagarna om ett pris på 100 000 kronor, men trots att de är varandras konkurrenter blev det inte dålig stämning under inspelningen. Admira och Imaa beskriver det som att deltagarna i programmet blev en “glittrig, dysfunktionell familj” och att det snarare var väldigt tufft när någon åkte ut. 

– Elimineringsdagarna var jobbiga eftersom vi inte ville att någon skulle åka ut. Jag upplevde det hela tiden som ett slags drag-campus där vi giggade tillsammans och gjorde en massa roliga saker. Varför skulle någon åka ut? Det var väldigt konstigt, säger Imaa Queen. 

Imaa Queen förklarar att det viktigaste med sin medverkan var inte själva tävlingsmomentet, utan att det kan få en större betydelse långsiktigt. 

– De prispengar man vinner är ingenting till skillnad från vad jag har lagt in för pengar in i tävlingen, som är över det beloppet. Så för oss är det viktigare med att boosta upp vårt following och hur vi samarbetar med varandra. Det är det som bygger upp vår framtid på dragscenerna i Sverige och ute i världen. 

Så mycket kostar det för deltagarna i Drag Race Sverige: "Lyxfällan nästan"

Vinstsumman kan med andra ord inte mäta sig med de svindlande utgifterna som tillkommer. Så hur mycket kostar det egentligen att vara Admira Thunderpussy och Imaa Queen? 

– Gud, det är Lyxfällan nästa! Det blir vårt nästa tv-äventyr. Det är dyrt, men samtidigt så skapar vi båda mycket av våra egna looks och vi är ju experter på att göra någonting fantastiskt av i princip ingenting, förklarar Admira Thunderpussy och tillägger: 

– Drag behöver ju inte kosta pengar. Men just den dragen som jag gör kostar ganska mycket. Men man får ju väldigt mycket tillbaka också. 

Foto: SVT/Drag Race Sverige

Imaa Queen förklarar att material i Sverige överlag är väldigt dyrt, och när det dessutom är många olika delar i looksen så kostar det mycket pengar. 

— Det är strumpbyxor, make-up, vad du ska ha på huvudet, vad du ska ha på fötterna, vad du ska ha omkring midjan, vad du ska ha för klänningar. Det är ju så himla många element. 

– Och glöm inte alla timmar hos psykologen också. Det är nog det dyraste, tillägger Admira Thunderpussy med ett skratt. 

Foto: SVT/Drag Race Sverige

Imaa Queen från Drag Race Sverige om utgifterna: "It's expensive"

Men hur mycket kostar det i månaden för Drag Show Sverige-stjärnorna? Det visar sig att drag-utgifterna minst sagt märks av i plånboken. 

– Det beror lite på vilken tid på året, men om man ska slå ut det på ett genomsnitt varje månad så blir det ju några tusenlappar, absolut, säger Admira. 

– Det är lättare att säga ett par år. För min del deklarerar jag ungefär material på nästan en halv miljon. Så it's expensive, berättar Imaa. 

Foto: SVT/Drag Race Sverige

Admira Thunderpussy: "Då sparar man inte på krutet"

Och just deras medverkan i SVT:s Drag Race Sverige är en av de största utgifterna som drottningarna gjort i karriären. Admira Thunderpussy beskriver det däremot som en investering inför framtiden. 

– Det dyraste inköpet vi gjort är ju vår garderob till Drag Race Sverige. Det är ju den enda chansen som man har att verkligen showcasa av vem man är som dragshowartist. Och då sparar man inte på krutet. Eller vi gjorde i alla fall inte det. 

– Jag tror du och jag gick in med den största budgeten, inflikar Imaa. 

Med så dyra looks och mycket arbete bakom kreationerna, hjälper SVT till med en slant till de tävlande? 

– Vi får ett arvode per avsnitt och ett bidrag till våra kostymer, förklarar Admira. 

Läs alla våra artiklar om "Drag Race Sverige" här.

/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!