Flera minnesvärda föremål har synts i SVT:s "Antikrundan" genom åren.
Flera minnesvärda föremål har synts i SVT:s "Antikrundan" genom åren. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Antikrundan-experten om föremålet hon aldrig glömmer – var värt miljoner: "Spektakulärt"

Experterna i SVT:s "Antikrundan" stöter varje år på otaliga föremål när de reser runt i Sverige, men vissa saker är mer minnesvärda än andra. För Nyheter24 berättar experten Carolina Tüür om föremålet hon aldrig kommer glömma.


Programmet "Antikrundan", där privatpersoner runt om i Sverige ges möjligheten att få veta mer om föremål de har hemma med hjälp av några av landets främsta experter, har sänts på SVT i över tre decennier.

Genom åren har tusentals prylar blivit granskade och värderade, men vissa saker sticker förstås ut lite extra för de kunniga Antikrundan-profilerna – på både gott och ont.

Carolina Tüür, som är expert i SVT-långköraren, har tidigare berättat för Nyheter24 om det konstigaste någon haft med sig till "Antikrundan"

Antikrundan-experten: "Ett riktigt drömföremål"

Men det är inte bara märkliga föremål som Carolina Tüür lagt på minnet, utan också helt unika ting som överraskat rejält.

– Ett föremål jag aldrig glömmer måste ju naturligtvis vara Fabergéhänget som kom när vi var vid Tjolöholms slott häromåret. Ett riktigt drömföremål att få se och hålla i för mig personligen. Ägarinnan var också så väldigt trevlig och sympatisk och hon var ju själv sjuksköterska precis som sin släkting som hade fått hänget från början i hedersgåva. 

Anne Lundbergs lyxliv med maken Allan – och hemliga huset i Italien: "Ingen flådig plats"

Fabergéhänget som dök upp i "Antikrundan" 2022. Foto: Pressbild/SVT

Men det hela slutade inte där, utan en framgångsrik efterlysning gjorde händelsen än mer minnesvärd.

– Ägaren efterlyste det andra liknande smycket som delades ut samtidigt som hennes släkting fick sitt hänge. Och tack vare att detta visades i Antikrundan så kunde ägaren till det andra smycket få veta vad det var som hon hade ärvt en gång i tiden och som låg sparat i en ask i en gammal byrå. Och de båda ägarna till varsitt Fabergésmycke fick kontakt med varandra. 

– Så där spelade Antikrundan verkligen en stor roll i historien! Och att det dessutom var ett så högt värde är ju förstås spektakulärt. Det blev mycket uppmärksamhet kring det hänget.

Fabergéhänget bedömdes nämligen vara värt mellan 1,5 och 2 miljoner kronor.

Nyfiken på var Antikrundan 2023 spelas in? Det kan du läsa om här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!