"Trädgårdstider" i SVT fälls av Granskningsnämnden.
"Trädgårdstider" i SVT fälls av Granskningsnämnden. - Foto: Stella Pictures

Därför fälls SVT:s "Trädgårdstider" av Granskningsnämnden

Den tolfte säsongen av "Trädgårdstider", som blivit en riktig tittarfavorit i SVT, gick i mål i våras. Nu fälls programmet, för inslag i den gångna säsongen, av Granskningsnämnden.


I över ett decennium har "Trädgårdstider" rullat i SVT och tittarna har bjudits på allt från matlagning till trädgårdstips. 

På senare år har det varit Tareq Taylor, Pernilla Månsson Colt, John Taylor och Malin Persson som lett programmet och det är ett inslag med den senare, från vårens säsong, som nu fälls av Granskningsnämnden.

Pernilla Månsson Colts besked om Trädgårdstider får kommentarsfältet att koka: "Var rädd"

Malin Perssons örtteer ledde till anmälan

I inslaget bjuder Malin Persson sina programledarkollegor på olika örtteer och hon lyfte då fram hur dessa kunde vara hälsofrämjande på olika sätt.

"För rölleka är en riktig sådan kvinnoört, väldigt, väldigt bra vid menstruationsproblem till exempel. Och sedan ska hon få citronmeliss. Citronmelissen är inte bara fantastiskt god det är också verkande lugnande men också väldigt bra om du har huvudvärk eller feber och huvudvärk kan man ju få om man är van vid att dricka väldigt mycket kaffe", sa hon bland annat, enligt beslutet från Granskningsnämnden som Nyheter24 tagit del av. 

När man gjorde en "chaga-dekokt" med sprängticka, och uppgav att den var fylld av antioxidanter, visades en textruta där det stod att personer med nedsatt njurfunktion inte ska förtära sprängticka.

Men dessa inslag anmäldes alltså till granskningsnämnden.

"Anmälaren anför att det saknas vetenskapliga belägg för de medicinska effekter som rölleka, salvia, citronmeliss och sprängticka tillskrevs i inslagen. Anmälaren anför vidare att vissa av örterna kan interagera med godkända läkemedel och kan förstärka eller slå ut effekterna av godkända läkemedel", går att läsa i beslutet.

Tareq Taylor lämnar Trädgårdstider i SVT – danska stjärnan tar över

Trädgårdstider fälls av Granskningsnämnden

I en redogörelse försvarar SVT inslagen och menar på att de överensstämmer med kravet på saklighet.

"Enligt SVT är det allmänt känt att den som är sjuk eller är under pågåendemedicinering alltid bör rådgöra med sin läkare innan hen gör större förändringar isin kost. Någonting annat påstods inte heller i inslaget", skriver man och fortsätter:

"Det får anses rimligt att inredaren i programmet inte redogjorde för alla potentiella situationer där en överdosering av örtte skulle kunna ha skadlig påverkan eller slå ut effekten av godkända läkemedel. SVT anser inte att inslaget innebar en fara för människor eller skulle förhindra att människor som verkligen lider söker vård."

Men Granskningsnämnden, som alltså valt att fälla programmet, menar i sin tur på att SVT stridit mot kravet på saklighet eftersom man "ensidigt fokuserade på positiva effekter och utöver informationen om att personer med nedsatt njurfunktion bör undvika sprängticka nämndes inga riskfaktorer eller biverkningar".

Nämnden manar vidare SVT att "iaktta varsamhet när det kommer till uttalanden om växters hälsoeffekter och medicinska effekter som inte grundar sig på vetenskap och beprövad erfarenhet".

SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!