Martin Timell och TV4
Martin Timell var länge en av TV4:s mest framträdande profiler. - Foto: Leif R Jansson/TT Bild, Stella Pictures.

Det sa TV4:s vd till Martin Timell på mötet: "Hade honom på rummet"

Nästan exakt sex år har gått sedan Äntligen hemma-profilen Martin Timell försvann från TV4. I en ny intervju med Aftonbladet ger TV4:s tidigare VD Jan Scherman sin syn på hur Timell behandlades av TV4 och hur Timell dömdes i folkets ögon under metoo-vågen.


Det var i mitten av september 2008. Teamet bakom TV4:s succé Äntligen hemma skulle fira ännu en framgångsrik säsong. 

Programledaren Martin Timell hade bjudit in till fest på hans lantställe som ligger invid vattnet på Mjölkö i Stockholms skärgård. 

25 gäster, som blivit upphämtade med ribbåt, möttes av ett uppdukat långbord i Timells lusthus. Martin Timell grillade fisk, och på borden stod det generöst med öl, vin, snaps, sill, potatis och grillat kött.

Martin Timells lantställe i Stockholms skärgård. Bildkälla: Anders Wiklund/TT Bild

Martin Timell anklagades för våldtäkt – friades helt

Hösten 2017, drygt 9 år efter festen hos Timell, så briserade meetoo-vågen både i Sverige men även över hela världen. En kvinna anmälde då Timell för en våldtäkt som hon menade att hon hade blivit utsatt för i en badtunna på festen hos Timell år 2008.

Åtal väcktes, och den 8 juni 2018 föll domen. Martin Timell friades helt för våldtäktsanklagelserna. Även Hovrätten slog fast tingsrättens dom.

I samband med anklagelserna så fick Martin Timell sparken från TV4, där han hade jobbat sedan 1995. Timell var under decennier en av kanalens mest folkkära profiler, och på sitt cv hade han program som Äntligen hemma, Fuskbyggarna, Deal or no deal och Pengarna på bordet.

Martin Timell var en av TV4:s mest populära profiler. Bildkälla: Bertil Ericsson/TT Bild

Nästan exakt sex år har gått sedan anklagelserna först riktades mot Martin Timell. I tv lyser han ännu med sin frånvaro.

När Dagens Medias journalist Janne Naess i en intervju år 2019 frågade Timell om hur han ser på framtiden svarade han:

– Jag vill självklart jobba med tv igen.

Martin Timell på väg till förhandlingar i Hovrätten i april 2019. Han friades först för anklagelserna i tingsrätten, och år 2019 fastställdes tingsrättens dom av Hovrätten. Bildkälla: Jessica Gow/TT Bild.

Jan Scherman om Martin Timell och metoo

Jan Scherman var VD på TV4-gruppen från 2001 fram till 2011. Hans efterträdare Casten Almqvist var den som tog beslutet att sparka Timell. Casten lämnade sin tjänst i fjol och ersattes då av Mathias Berg som idag sitter på vd-posten.

Jan Scherman var vd för TV4 i många år. Här ser vi honom år 2005. Bildkälla: Jack Mikrut/TT Bild

I en ny intervju med Aftonbladets Hans och Anna Shimoda ger nu TV4:s tidigare vd Jan Scherman sin syn på hur TV4 och Casten hanterade Martin Timell vid den här tidpunkten. 

Scherman tycker att TV4 gick för hårt fram – och för fort.

TV4 stoppade bland annat den säsongen av Äntligen hemma som var inspelad och klar. En överreaktion, menar Scherman.

– Det var en överreaktion. Man tar bort det från arkivet och det finns inte kvar. Det finns naturligtvis ingenting med sexuella övergrepp eller brister i jämställdhet som är försvarbart. Däremot måste man fundera på de snabba livstidsdomar som drabbar enskilda människor. Det är ett rättsskipningssystem som inte följer lagar och regler utan trender och tyckanden. Hur föreställer vi oss att vi ska kunna komma samman igen, det blir ju omöjligt?, säger Jan Scherman till Aftonbladet.

Jan Scherman tycker att Martin Timell dömdes för hårt i folkets ögon. Bildkälla: Anders Wiklund/TT Bild

I intervjun får Jan Scherman även frågan om han hörde något snack i korridorerna om "badtunnan" på slutfesten.

– Jag hörde väldigt mycket snack i korridorerna om Martin Timell. Jag hörde ingenting om badtunnan, men jag hörde mycket annat som gällde hur han till exempel uppträdde vid inspelningar. Jag hade Timell på rummet och vi pratade mycket om detta och jag uppfordrade skärpning, säger Jan Scherman till Aftonbladet.

Det skrev drottning Silvia i sitt brev till TV4: "Det där tog priset"
/
TV4
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!