Kalle Ankas julafton har sänts i över 60 år på SVT.
Kalle Ankas julafton har sänts i över 60 år på SVT. - Foto: Christine Olsson/TT

Då kan Kalle Anka försvinna från SVT på julafton

Kalle Anka och hans vänner önskar alla svenska tv-tittare en god jul varje år med start klockan 15.00. Men det kan snart vara slut på den klassiska traditionen.


Varje år sitter en känd person i SVT:s fåtölj för att önska god jul och tända det klassiska ljuset. 

Sedan 1960 har svenskarna kunna sätta sig i soffan för att njuta av Kalle Anka och hans vänner varje julafton klockan 15.00. Men det kan snart vara slut på den klassiska traditionen, trots att miljontals tv-tittare lockas varje år.

Tv-tablån ändras på julafton – här är SVT:s nya storsatsning

SVT: Kan inte lova att Kalle Anka återvänder nästa jul

I en intervju med Göteborgs-Posten har SVT:s inköpschef, Karolina Stallwood, berättat att ambitionen alltid är att fortsätta sända programmet, men att det kan komma en tid då det får ett slut. 

– Vi vet att Kalle älskas av den svenska publiken och att det skulle bli ett ramaskri om programmet försvann ur tablån, men samtidigt har vi ett ansvar för vad SVT:s skattepengar går till.

På frågan om hon kan utlova att Kalle sänds även nästa jul (2024 reds. anm.) kan inget utlovas.

– Nej, det kan jag inte göra. Jag är ledsen. Men jag kan försäkra att vi har den ambitionen, förklarar Stallwood för GP.

Bakgrunden är att man kan hamna i ett förhandlingsläge med Disney, som äger rättigheterna. Om det krävs för stora belopp för att köpa in rättigheterna blir det inte rimligt för den statliga kanalen att använda skattemedlen till det. 

Städerna med störst chans till snö på julafton – här är hela listan

SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!