Louise Edlind Friberg spelade Malin i "Vi på Saltkråkan".
Louise Edlind Friberg spelade Malin i "Vi på Saltkråkan". - Foto: Stella Pictures och Pressens bild/TT

Så lever Saltkråkan-Malin i dag – och så ser hon ut nu

Louise Edlind Friberg spelade karaktären Malin i "Vi på Saltkråkan". Men vad hände efter succén? Nyheter24 har kikat närmare på hur Louise Edlind Friberg lever och ser ut i dag.


Tv-serien och sedermera långfilmen "Vi på Saltkråkan", skriven av Astrid Lindgren och regisserad av Olle Hellbom, har under flera decennier varit älskad av barn från generation efter generation.

Berättelsen, som utspelade sig på just ön Saltkråkan, cirkulerade till stor del kring de yngsta karaktärerna, däribland Pelle, spelad av Stephen Lindholm, och Tjorven, spelad av Maria Johansson

Stephen Lindholm spelade Pelle i Saltkråkan – så lever han i dag

Louise Edlind Friberg spelade Malin i "Vi på Saltkråkan"

Men det fanns även vuxna karaktärer i "Vi på Saltkråkan". En av dessa var Malin, som spelades av Louise Edlind Friberg. Hon föddes 1946 och fick sitt stora genombrott i tv-serien och filmen om livet och äventyren på ön.

Men vad hände egentligen efter detta och hur lever Edlind Friberg i dag?

Louise Edlind Friberg. Foto: Pressens Bild/TT

Tjorven i dag – så lever Saltkråkan-skådisen Maria Johansson nu

Louise Edlind Friberg i både tv och politiken

Louise Edlind Friberg fortsatte till stor del på skådespelarbanan och har bland annat synts i tv-serier så som "Vänner och fiender", "Morden i Sandhamn" och "Störst av allt". 

Men Edlind Friberg engagerade sig också politiskt och satt, under en tidsperiod år 2006, som riksdagsledamot för dåvarande Folkpartiet

Louise Edlind Friberg. Foto: Hans Runesson/TT

Här är 17 underbara flicknamn inspirerade av Astrid Lindgrens sagor

Hur lever Louise Edlind Friberg i dag?

Vid sidan om karriären träffade Louise Edlind Friberg, redan som 20-åring, sin stora kärlek: läkaren Sten Friberg. Paret gifte sig 1966 och höll ihop ända fram till makens död år 2017.

– Vi fick 50 år tillsammans, och jag hoppas att jag är redo när den dagen kommer för mig. Men där är jag inte än, jag vill leva och ha roligt, efterrätten är kvar, sa Edlind Friberg till Svensk Damtidning 2021. 

Foto: Stella Pictures

Under äktenskapet fick paret två barn: sonen Sten och dottern Michaela. Via dessa har Edlind Friberg, som är bosatt i Stockholm, i dag fyra barnbarn som hon spenderar mycket tid med.

– Familjen är det absolut viktigaste för mig, att de mår bra och att man får träffas. Det är så roligt att följa barnbarnen och allt som händer i deras liv, har hon sagt i en intervju med Senioren, där hon även konstaterade:

– Jag känner mig fortfarande nyfiken och glad och har lust att upptäcka saker.

Astrid Lindgrens barn och barnbarn – så lever de i dag

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!