EBU meddelar att Israel kommer tillåtas delta i tävlingen.
EBU meddelar att Israel kommer tillåtas delta i tävlingen. - Foto: Jessica Gow/TT

Eurovisions svar: Israel får tävla – trots stora protester

I ett öppet brev vill över 1 000 svenska artister att Israel ska uteslutas från Eurovision. EBU meddelar nu att Israel kommer tillåtas delta trots artisternas krav.


Nyheter24 har tidigare skrivit om de protester som genomförs för att utesluta Israel från att delta i Eurovision. Vi har sett artister från bland annat Island, Finland, Norge, och nu slutligen Sverige vädja om att landet ska uteslutas. Det ökade antalet protester har inte påverkat den Europeiska radio-och tv unionen, EBU, som står fast vid att Israel fyller kraven som behövs för att delta i tävlingen, vilket Expressen var först med att skriva om. 

1000 svenska artister: Stoppa Israel i Eurovision

Artisternas uppror

Bland de 1 000 underskrifter från den svenska namninsamlingen, syns artister som Markus Krunegård, Titiyo och Alba August. I uppropet skriver artisterna att EBU uppvisar en anmärkningsvärd dubbelmoral genom att tillåta Israel att medverka, som också undergräver organisationens trovärdighet. 

Trots detta kommer EBU inte att ta ett nytt beslut i fråga, utan står fast vid att Israel kommer få delta i när tävlingen drar igång.

– Vi förstår oron och åsikterna kring konflikten i Mellanöstern. Vår ledning har granskat alla på deltagarlistan för 2024 års tävling och är överens om att det israeliska tv-bolaget följer tävlingsreglerna, skriver EBU i ett meddelande till Expressen. 

Eurovision-arrangören: Israel får tävla i Malmö

Island överväger att hoppa av Eurovision

Norska artister vill stänga ute Israel

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!