Anne Lundberg och Antikrundan
Det finns en väldigt viktig regel som Anne Lundberg måste följa om hon ska leda Antikrundan. Men hon har ett litet knep... - Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild, Fredrik Sandberg/TT Bild

Det här får Anne Lundberg ALDRIG göra i Antikrundan

Antikrundan rullar vidare, och som vanligt så är det Anne Lundberg som med van hand guidar tittarna bland allt från loppisfynd till arvegods. Men visste du att det finns en väldigt viktig regel som både Anne Lundberg och experterna måste förhålla sig till i Antikrundan?


Sedan år 2001 så har Anne Lundberg varit programledare för Antikrundan. År ut och år in – faktiskt så är programmet nu inne på sin 35:e säsong – så har programmet lockat en miljonpublik. De toppar oftast listorna över det mest sedda programmet i Sverige.

Anne Lundberg har programlett "Antikrundan" sedan 2001. Foto: Stella Pictures

I slutet av sommaren drar Antikrundan-teamet ut på sin årliga turné. Med start i Falsterbo den 23 augusti så letar sig Antikrundan-produktionen sakta men säkert upp i landet. Den 25 augusti stannar de till i Halmstad, den 30 augusti besöker de Norrköping och 1 september är de i Örebro. 

Sluttampen blir Uppsala den 3 september och den 6 september så spelar de in säsongens sista program på Kristallen i Kiruna.

– Vi är väldigt nöjda med årets inspelningsplatser. De har alla en speciell karaktär och ligger bra till för alla som vill komma och besöka oss. Det känns extra roligt att åka till vackra Falsterbo som aldrig tidigare fått något besök, likaså är det spännande att få återkomma till Kiruna och få spela in i deras nya stadshus. Men personligen ska det nog bli roligast att återkomma till Örebro som är staden där jag själv växte upp, sa Pernilla Månsson Colt, producent för Antikrundan, i ett pressmeddelande.

Antikrundan besöker varje år olika svenska städer, och där kan hoppfulla besökare titta förbi med sina skatter. Här en bild från inspelningen i Enköping 2008. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT Bild

Dyraste föremålet i Antikrundan

Efter 25 år som programledare för Antikrundan har Anne Lundberg sett både det ena och det andra. Svenska, nyfikna ortsbor har under åren kommit förbi med spektakulära loppisfynd och arvegods.

Ett av de mäktigaste rekorden i Antikrundans historia är tavlan Nature morte avec table et des bouteilles målad i slutet av 1890-talet av den franska modernisten Henri Matisse

Ett av Henri Matisses verk visas på Tate Modern i London år 2014. Bildkälla: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/TT Bild

Tavlan skänktes till Härnösands stad av ett syskonpar vid namn Nils och Elna Qvist, och år 2014 dök den upp i Antikrundan när de gjorde ett stopp i Sundsvall. Tavlan värderades till hisnande 20 miljoner kronor, rapporterade SVT.

Dåvarande konstintendent på Härnösands konsthall var Maria Oldenmark. I ett pressmeddelande sa hon då:

– Vi har egentligen aldrig ifrågasatt att tavlan är äkta, men det är klart att det känns skönt nu när vi fått det bekräftat.

Anne Lundbergs lyxiga lön – så mycket tjänar hon

Reglerna som Antikrundan-programledarna måste följa

Att se så många antikviteter, fynd och vackra ting kan säkert vara läskande för programledarna och experterna. 

Programledare Anne Lundberg tittar på en tavla tillsammans med antikvitetsexperterna Knut Knutson och Max Sjöberg i Antikrundan år 2008. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT Bild

När Anne Lundberg gästade Farah Abadi och Söndag i P4 så var Farah väldigt nyfiken på en speciell sak gällande Antikrundan.

Har du någon gång köpt något från någon som står i kön på Antikrundan?, undrade Farah.

– Nej, det får vi inte, svarade då Anne snabbt.

– Ni får inte det!, utbrast Farah chockat.

Anne Lundberg berättade då mer om varför det ser ut som det gör – och vilka föremål hon sedan letat upp för egen maskin och lagt vantarna på.

– Nej, det får inte ske någon kommers alls. Och det är också väldigt noggrant med experterna också. De representerar ju faktiskt bara oss när dom är ute. De representerar ju inte den auktionsfirma dom säljer för eller den antikhandel dom driver eller så. Så det sker ingen kommers alls. Men jag har ju sett en massa coola, snygga lampor från 60-talet som jag sen har gått ut på Facebook Marketplace eller Blocket eller nån sån där och letat upp och köpt, berättar Anne Lundberg.

Se där!

Chocken i Antikrundan: Föremålet för 13 kronor var VÄLDIGT värdefullt

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!