Ronja Rövardotter
Bildkälla: STELLA Pictures/ddp/Tidningen Balans/Kate Designstudio

Dan Håfström spelade Birk i Ronja-filmen – så lever han idag

Dan Håfström är ett av alla Astrid Lindgren-barnen. Han spelade "Birk Borkason" i Ronja Rövardotter 1984. Frågan som återstår är hur han lever idag och det ska vi ta reda på nu.


Storsatsningen Ronja Rövardotter hade premiär på Netflix den 28 mars och är baserad på Astrid Lindgrens bok från 1981. Boken har hittills översatts till hela 49 språk och filmatiserades för första gången 1984 i regi av Tage Danielsson. Ronja Rövardotter kom dessutom som animerad tv-serie i Japan 2014. Alltså kan man minst sagt säga att det är en uppskattad berättelse, som man nu kan se i ny tappning på Netflix. 

Därför känner du igen Kerstin Linden i nya "Ronja Rövardotter"

I den nya filmatiseringen ser vi bland annat Kerstin Linden, 15, som "Ronja Rövardotter" och Jack Bergenholtz Henriksson, 14, som "Birk Borkason". De unga skådespelarna har tagit över efter de välkända barnskådespelarna Hanna Zetterberg, 51, och Dan Håfström, 51, som spelade rollerna i original-filmatiseringen. 

Dan Håfström och Hanna Zetterberg i "Ronja Rövardotter" 1984.

Dan Håfström – från barnskådis till journalist

Så, vem är egentligen Dan Håfström och vad gör han idag? Skådespelarkarriären blev tyvärr inte så långvarig. Efter sin medverkan i Ronja Rövardotter gjordes även filmen om till en tv-serie 1986, men Dan har även skådespelat i dramaserien Idag röd från 1987.

Så ser de VIDRIGA vildvittrorna ut i Netflix nya Ronja Rövardotter

När Dan kom upp i åldern studerade han till journalist vid Göteborgs Universitet och har sedan dess arbetat många år som frilansskribent, men även redaktör. 

Idag arbetar han som chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen Balans, som är FAR:s medlemstidning. Där skrivs bland annat nyheter, fördjupningsartiklar och krönikor om exempelvis skatt, lön och revision.

Dan Håfström. Bildkälla: Tidningen Balans/Kate Designstudio

Förlåt för artikeln, Dan 

I maj 2016 medverkade Dan i P3 Sveriges Radio och pratade om "vad hände sen"-fenomenet, vilket beskrivs vara kvällstidningarnas ständiga rapportering om vad Astrid Lindgren-barnen gör idag. Där konstaterade han att han förstår att det är en journalistisk genre som alltid verkar fungera och något som man alltid kan "slänga in".

– Men det är inte någon kvalificerad journalistisk gärning. Känslan när de ringer är att det är en praktikant som har fått i uppdrag av sin redaktionschef att sno ihop något om det här, berättade Dan vid tidpunkten.

(Därför vill jag be om ursäkt till Dan för den här "vad hände sen"-artikeln. Jag ber om ursäkt för att jag, som praktikant, idag skrivit en "vad hände sedan"-artikel om dig. Men på grund av den nya storsatsningen av Ronja Rövardotter hoppas jag att du kan läsa den här artikeln med ett förlåtande öga och ser varför det både är intressant och relevant).

Värt att nämna är däremot att Dan i P3 berättade att han är ganska tacksam ur en "vad hände sen"-synvinkel, att Astrid Lindgren-barnen ständigt är aktuella på något sätt – just eftersom böckerna och filmerna går från generation till generation. 

– Medan många som gör någonting kan falla i glömska så hålls vi, så kallade Astrid Lindgren-barnen, kvar i någon mening i rampljuset på ett annat sätt och då blir också det här "vad hände sen" mer intressant, förklarade Dan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!