Tim Avicii Berglings föräldrar om Ash
Tim "Avicii" Berglings föräldrar kommenterar nu TV4:s val av jurymedlemen till Idol. - Foto: Bertil Ericson/TT Bild, Nathalie Ulinder Cuti/TV4.

Oväntade sms:et från Aviciis föräldrar om Ash i Idol-juryn

Tim "Avicii" Berglings nära vän och manager Arash "Ash" Pournouri har presenterats som ny medlem i Idol-juryn. Ett beslut som TV4 mött massiv kritik för. Nu kommenterar Tims föräldrar Klas Bergling och Anki Lidén för första gången kanalens drag.


Det var den 20 april 2018 som den svenska DJ-stjärnan Tim "Avicii" Bergling hittades död i Omans huvudstad Muskat där han var på semester. 

Hans död kom som en chock för fansen världen över – och snabbt uppmärksammades dokumentären "Avicii: True Stories" som hade släppts i oktober 2017.

I dokumentären så var det tydligt hur dåligt Bergling mådde. Berglings team och hans manager och nära vän Arash "Ash" Pournouri möttes då av hård kritik.

Ash Pournouri i den kritiserade dokumentären. Bildkälla: SVT

I ett reportage i brittiska GQ år 2018 så vittnade flera personer i Tims närhet om att de hade varit oroade för hans hälsa. Hans konsumtion av alkohol och smärtstillande tabletter var även det en stor varningsflagga.

– Du kunde se att det inte stod rätt till. Han såg undernärd ut, hans viktminskning var chockerande, berättade artisten Kaskade för GQ.

Ash berättade då att dokumentären hade redigerats för att framställa honom i dålig dager. I själva verket menade Ash att han hjälpte Tim på alla sätt han kunde. 

När han märkte att Tim började må dåligt och att hans drickande eskalerade så ställde Ash in flera turnéer och spelningar. Han arrangerade även en intervention år 2014. Utöver det så försökte han se till att det var torrlagt kring Tim vid den här tiden. Minibaren tömde han på alkohol.

– Jag rensade ut all alkohol från hans rider, förbjöd promters att ge honom drinkar, tömde hans minibar, och bad honom att fokusera. Och det blev värre när det inte fanns något crew som kunde hålla koll på honom, sa Pournouri till GQ.

Tim Avicii Bergling blev bara 28 år gammal. Bildkälla: AP Photo/Charles Sykes/TT Bild

Planen var senare att Tim skulle vila upp sig i Stockholm. Men så blev det inte. Bergling bröt överenskommelsen, bokade en egen flygbiljett och stack. 

Ash hade ställt in två världsturnéer, trots att Tim ville turnera. Men Tim ville fortsätta spela och gick då bakom ryggen på Ash, och bokade upp flera spelningar.

Även år 2015 arrangerade Ash en intervention för Tim. Den gången var hela teamet på plats, efter att Tim hade gått med på att åka på rehab ett par månader.

Ash ny medlem i Idol-juryn

I mars 2024 presenterades Arash "Ash" Pournouri som ny medlem i "Idol"-juryn, som nu utgörs av Ash, Peg Parnevik, Katia Mosally och Anders Bagge

Den nya Idoljuryn Arash "Ash" Pournouri, Peg Parnevik, Katia Mosally och Anders Bagge. Här med programledarna Mauri Hermundsson och Pär Lärnström. Bildkälla: Nathalie Ulinder Cuti/TV4.

Kritiken lät inte vänta på sig, och en del tittare manade till bojkott av programmet.

När TV4 meddelade nyheten på sin Instagram löd några reaktioner från besvikna tittare såhär:

"Skämtar ni eller? Då blir det jag som bojkottar idol nästa säsong, rip avicii"

"Ash fick jag inte så bra vibbar av när jag tittade på dokumentären om Avicii!"

"Hur tänkte ni där? Pinsamt att Ash fick en plats i juryn"

"Ni kommer tappa massa tittare nu.."

"Hur kan ni göra så här mot Tim????"

"Det här är inte okej. Ni vill få uppmärksamhet genom att introducera en jurymedlem som väcker känslor. All uppmärksamhet är bra uppmärksamhet eller hur. Jag hoppas många gör som jag: bojkottar. Bojkottar Idol."

Aviciis mamma och pappa om Ash

Nu har Tim "Avicii" Berglings föräldrar Klas Bergling, 78, och Anki Lidén, 76, kommenterat det faktum att TV4 valt att plocka in Ash som jurymedlem.

Tim Berglings föräldrar Klas Bergling och Anki Lidén. Bildkälla: Bertil Ericson/TT Bild

"Vi har inga problem med det. Roligt för honom", skriver de i ett sms till tidningen Aftonbladet.

Med tanke på den hårda kritiken som riktats mot Ash i sociala medier, så tillägger de även att de är emot alla former av drev och näthat.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!