Sveriges Mästerkock 2024
Vem står som slutlig vinnare av "Sveriges Mästerkock 2024"? Bildkälla: TV4

Detaljen som avgjorde i "Sveriges mästerkock" 2024

Det är dags för en rafflande final av "Sveriges mästerkock" 2024. Tess Medina och Josefine Freij ställs mot varandra där de ska laga en trerättersmeny. Men vad var det egentligen som avgjorde vinsten?


I dag är det säsongsavslutning och final av Sveriges Mästerkock 2024. Årets finalister är inga mindre än Josefine Freij och Tess Medina. Den rafflande finalen bjuder på storslaget drama kryddat med personliga trerättersmenyer utifrån noga valda råvaror. 

Finalisterna Josefine Freij och Tess Medina. Bildkälla: TV4

Josefine Freij och Tess Medina – två värdiga finalister

Varken Josefine eller Tess trodde att de skulle hamna i final och Tess förklarar att det är svårt att vara i nuet, det är för stort att förstå. 

Jurymedlemmen Tommy Myllymäki förklarar att Josefines största styrka är att hon kan lyssna på sin intuition och få fram något som är otroligt bra. Hon är väldigt smaksäker, även i pressade situationer. Tess har gjort en otrolig resa, menar Tom Sjöstedt. Hon har varit en väldigt duktig matlagare från start, men mot slutet har hon vässat formen och visat varför hon är värdig en finalplats. 

– Jag har inte kunnat föreställa mig stå i finalen, det har känts långt bort men ändå jäkligt nära hela tiden. Det är så där att man inte vågar tänka på det, för jag vill inte bli besviken, säger Josefine. 

Tittarnas anklagelse mot juryn i Sveriges mästerkock 2024

Final-menyerna – två värdiga finalister

Det är två värdiga finalister som vi ser i kvällens program, båda med helt olika egenskaper inom matlagning. Finalisternas trerättersmenyer ser ut som följande:

Josefines trerättersmeny:

Förrätt: Crispy rice med tonfisktartar, smetana, löjrom och kaviar

Huvudrätt: Kalvfilé med rättika, svartrot, shiitakesvamp, sotad gemsallad och sky

Efterrätt: Kokospanacotta med mangopuré, flarn, drink med thaibasilika, lime och rom

Tess trerättersmeny:

Förrätt: Tonfisk med avokadokräm, rättika, ponzudressing och kaviar

Huvudrätt: Kalvfilé med vitvinsbaserad sås, smörstekt svartrot, örtolja och löjrom

Efterrätt: Mangokräm med mascarpone och kokoskräm, rån med vit choklad

Tess Medina vinner "Sveriges mästerkock" 2024. Bildkälla: TV4

Därför vinner Tess Medina "Sveriges mästerkock" 2024 

Efter att finalisterna fått sina tre maträtter bedömda av juryn, som består av Mischa Billing, Tommy Myllymäki och Tom Sjöstedt, landar resultatet i att Tess är den slutliga vinnaren av årets upplaga, med motiveringen: 

"Din enorma utveckling och den resa du gjort de här veckorna är något vi sällan har skådat. Matmässigt känns det som att du är i din livs form i finalen och har levererat jämn och hög nivå i alla tre rätter".

Tommy Myllymäki saknades i Sveriges mästerkock – det hade hänt

Nu när "Sveriges Mästerkock 2024" har nått sitt slut och du känner att du inte får nog av vinnaren Tess, så är hon aktiv på sitt mat-konto "foodiebytess" på Instagram. Kontot hittar du här!

Bra kämpat säger vi till både Josefine och Tess – och stort grattis till vinsten Tess!

Nyheter24 har sökt Tess Medina.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!