Nils Molinder om sjukdomen: "Kommer inte att bli frisk"
Det var inte ett öga som var torrt runt bordet i tisdagens Kockarnas kamp när Nils Molinder berättar om sin sjukdom.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Nils Molinder, 55, är en av landets mest framstående fiskkockar. Tillsammans med sin bror Erik Molinder driver Nils Molinder många restauranger i Stockholmsområdet, däribland Melanders fisk, Sjöpaviljongen, Wärdshuset Ulla Winbladh, Art Bakery, Nostrano och Wedholms fisk.
Wedholms fisk hade tidigare en Michelinstjärna för sin kvalitetsmat och fantastiska service. Men efter fem år togs stjärnan bort vilket Nils tidigare spekulerade kring hur det hela kom sig.
Men Nils hänger inte läpp för det då restaurangerna går som tåget och då han i år gör en redig revansch i Kockarnas kamp. Första gången han var med var 2015 då han slutade på en andra plats mot Peter J Skogström. När produktionen hörde av sig för en andra omgång var han därför inte sen med att tacka nej.
LÄS MER: Allt om Nils Molinder: Familj, restauranger, böcker och lön
– Absolut roligaste detta år är en fantastisk casting med ett jätteskönt gäng som tävlar, skrattar och umgås, säger han till Nyheter24.
Under det tredje avsnittet som gick av stapeln under tisdagen var det Nisses tur att bjuda upp till fest. Och enligt deltagarna var hans mat den godaste hittills.
– Jag blir lycklig när jag äter det här. Det här... är ju seriöst det godaste jag ätit tror jag?, sa Louise Johansson.
Nils Molinder om sjukdomen: "För tre år sedan.."
Men efter en stund växlade samtalet bort ifrån maten och Nils fick en seriösare blick.
– Nu när vi har hängt här ett tag så... vill jag bara säga att ni är fantastiska... och ja. I dag för tre år sedan fick jag beskedet att jag.... har cancer. Det är ju sådär när man har småbarn att få det beskedet. Jag fick en chock och satte mig på min motorcykel och åkte hem. Man förstår inte riktigt vad man precis fått höra, inleder Nils.
Nils hade fått veta att han har prostatacancer och alternativen var att stråla eller att operera.
– Jag valde att operera då man nästan alltid går därifrån fullt frisk. Men... så blev det inte för mig. Jag tillhör de här tre procenten som inte riktigt gick vidare.
– Hur ser din prognos ut?, frågar Erik Videgård som själv haft cancer.
– Nej men jag.... jag kommer aldrig att bli frisk. Det är metastaser som flyger runt. Så man försöker att dämpa det så det inte får fäste på fel ställe. Och ja.... den första julen efter beskedet trodde man var sista julen. Så det är ju den här ovissheten som plågat en mest, berättar han.
Efter att ha tagit emot en rad stöttande ord från sina kockkollegor avslutade Nils med att säga att han nu hoppas på det bästa och att han vill avsluta sin middag med glädje. Tillsammans river de av "hot shot"-ramsan för att sedan avnjuta en hot shot ute vid en liten brasa.
LÄS MER: Så lever Louise Johansson: Kockarnas kamp, lönen och sonen
– Nu bjuds det på hot shots där ute. Ni är underbara, avslutar han.