Måndag 20 Sep
Stockholm

TV4-stjärna i blåsväder: "Han borde få sparken för detta"

Lina Thomsgård, från Rättviseförmedlingen.
1 av 5
Lina Thomsgård, från Rättviseförmedlingen. Foto: Petter Johansson
Anders S Nilsson har upprört många efter en intervju i radio.
2 av 5
Anders S Nilsson har upprört många efter en intervju i radio. Foto: Mattias Hansson/AllOver
Parlamentets producent Benjamin Thuresson säger att Anders S Nilsson inte kommer sparkas.
3 av 5
Parlamentets producent Benjamin Thuresson säger att Anders S Nilsson inte kommer sparkas. Foto: Jarowskij
4 av 5
5 av 5

Hånade jämställdhetsprojekt i intervju med grundaren: "Kul att du har något att göra."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På tisdagen deltog Lina Thomsgård från Rättviseförmedlingen i Mix Megapol där hon intervjuades av Anders S Nilsson, programledare i TV4:s succéprogram Parlamentet.

Rättviseförmedligen tycker att det är för lite kvinnor som syns i teve, tidningar och debatter och jobbar aktivt med att förändra det.

Intervjun väckte omedelbart debatt på nätet där folk upprörts över Anders S Nilssons uttalanden. Många menar att han uttryckt sig sexistiskt och korkat.

I intervjun pratar Nilsson om att det är ont om kvinnliga komiker i Parlamentet och frågar Lina Thomsgard vad hon kan göra åt det.

- Parlamentet jobbar ju jag med, vi har fått kritik för att vi har för lite tjejer där, vad ska vi göra åt det då tycker du? Vi har gått skallgång i komiker-Sverige, men om vi ringer dig då, kan du göra något mer? frågar Anders S Nilsson.

Lina berättar hur Rättviseförmedlingen skulle gått tillväga för att hjälpa till men Nilsson låter inte imponerad. I ironisk ton säger han:

– Jag tycker det är kul att du har någonting att göra Lina.

"Han borde få sparken för detta"

Margret Atladottir är chefredaktör för Nöjesguiden och en av de många som reagerat. Hon tycker att Anders S Nilsson borde få sparken.

– Anders S Nilsson har bevisat att han tycker jämställdhetsprojekt är löjligt och han har bevisat att han är en väldigt dålig journalist. Han väljer att förnedra henne i slutet genom att säga att det är kul att hon har någonting att göra. Jag som människa hade uppskattat om hans uppdragsgivare tog ställning mot det han sagt, säger hon till Nyheter24.

"Jag önskar att Rättviseförmedligen inte behövdes"

I intervjun blev Lina förvånad över Nilssons uttalande och svarade förvånat "jaha, okej?". Nyheter24 frågar vad hon hade velat svara på Nilssons uttalande om hon fick göra om intervjun.

– Att jag självklart önskar att Rättviseförmedlingen inte behövdes alls.

Hon är inte förvånad över att hon har fått ett starkt stöd på sociala nätverk och att så många reagerat på vad som sades.

"Han kommer inte att sparkas"

Nyheter24 har åtskilliga gånger sökt Anders S Nilsson för ett uttalande men han har gjort sig oanträffbar. I stället väljer han sent omsider att gå ut med en offentlig ursäkt på Newsmill.

– Intervjun uppfattades av många som förminskande och nedlåtande. Jag kan hålla med om delar av detta. Intervjun blev inte bra. Jag var dåligt förberedd och erkänner att min sista kommentar "Kul att du har nånting att göra.." var olycklig och kunde definitivt tolkas som förminskade mot både Lina och hennes verksamhet. Jag ber om ursäkt för det. Jag har full respekt för Linas verksamhet och absolut inget intresse eller uppsåt av att raljera över den. Mitt uppdrag i radion är att underhålla och uppenbarligen misslyckades jag med detta denna gång, skriver han i förklaring på Newsmill.

När Nyheter24 pratar med Parlamentets producent, Benjamin Thuresson, vill inte heller han yttra sig om Nilssons uttalanden men han säger att de alltid söker efter nya kvinnliga komiker och senast under dagen haft två kvinnor inne på audition.

Många har reagerat över hans uttalanden och tycker att han borde sparkas från Parlamentet?

– Absolut inte! Det finns inga tankar om att han ska sparkas, säger Benjamin Thuresson till Nyheter24.

Klicka här för att höra Anders S Nilssons intervju med Lina Thomsgård.

Kommentera
Kopiera länk
Dela