1 av 5
- Foto: Marko Säävälä / TT-SCANPIX
2 av 5
- Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
3 av 5
- Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
4 av 5
- Foto: Veronica Kindblad / SvD / SCANPIX
5 av 5

Idoljury-Bard: Jag och Laila Bagge tävlar i att vara elaka

Idoljurymedlemmarna Alexander Bard och Laila Bagge vill överglänsa varandra i att kränka ungdomar i teve. Det hävdar Alexander Bard i ett meddelande på Elit-listan.“Vi tävlar om vem som kan vara elakast mot de rädda eller dryga små 16-åringarna”, skriver han.


Nyheter24:s frågor till TV4

Är Idol mobbningsteve?

Finns det någon gräns för hur elak man som jurymedlem får vara mot ungdomarna som söker?

Om ja: Var går den gränsen?

Hur ställer ni er till Alexander Bards påstående på Elit-listan om att han och Laila Bagge "tävlar om vem som kan vara elakast mot de rädda eller dryga små 16-åringarna"?

Finns det något egenvärde i att vara elak mot de sökande?

Uppmanar TV4 jurymedlemmarna att tävla om vem som kan vara elakast mot de medverkande i ert program?

 

Skrivet om Elit-listan 2006 i Dagens Nyheters granskning:

"Den enväldige maestron Alexander Bard är inte intresserad av "ödmjukhet eller godhet på Elit", kvaliteter han finner fåniga. Han tipsar om vad man ska skriva om: "Du får gärna prata skit om personer som inte är medlemmar på Elit. Hat är en fantastisk känsla. Du kan räkna med vårt fulla stöd, för den som står utanför Elit är ALLTID mindre värd och är en sämre människa än den som är med ... Världen är full av människor som aldrig kommer få en chans att vara med på Elit. Du har valt att urskilja dig från dessa människor genom att vara med på Elit & Du är jävligt speciell. Och bara Elit är ännu jävligare än du." "

Årets upplaga av Idol har två nya jurymedlemmar. En av dem, artisten och politikern Alexander Bard, 50, är grundare till den ökända Elit-listan.

När han presenterades som idoljurymedlem förklarade han sin syn på uppdraget.

– Jag tror att ärlighet, och kanske till och med elakhet, i det långa loppet blir snällhet, sa han tidigare i år till Nyheter24.

I dag fortsätter Nyheter24 granskningen av den ökända Elit-listan och kan avslöja att 50-årige Bard tagit Elit-listans hårda jargong till TV4:s Idol - familjeprogrammet i vilket tusentals förhoppningsfulla ungdomar med artistdrömmar söker lyckan.

Alexander Bard hävdar inför de drygt hundra medlemmarna på den beryktade listan att han och jurykollegan Laila Bagge, 38, vill överglänsa varandra i att vara elaka mot de nervösa ungdomarna. Den 12 april skriver han:

”Vi jämför nagellack och läppstift i juryn när vi blir uttråkade och tävlar om vem som kan vara elakast mot de rädda eller dryga små 16-åringarna som väller in i år”, skriver han enligt en källa till Nyheter24.

Bard skriver också:

"Jag tror jag ska börja lämna studion också när de riktigt usla kommer in i morgon."

 

"Jag blir förbannad"

Idol har av flera tunga namn i musikbranschen kallats mobbningsteve. Håkan Hellström och Lars Winnerbäck är två profilerade artister som uttryckt sig starkt kritiskt mot Idoljuryns agerande gentemot de förväntansfulla och nervösa ungdomarna i TV4-succén. Håkan Hellström skräder inte orden när Idoljuryn, i en intervju med magasinet Filter i september 2010, kommer på tal.

– De ska ha stryk. Riktigt mycket stryk. Jag blir så förbannad. Ursäkta att jag uttrycker mig så starkt. Det är mord. De mördar ju folk psykiskt i program efter program, säger Hellström till Filter.

 

TV4: "Inga kommentarer"

På TV4 är man fåordiga när Nyheter24 konfronterar kanalen med de nya uppgifterna om de påstådda tävlingar mellan juryledarmötena i att vara elaka mot de sökande.

– Vi ser ingen anledning att kommentera lösryckta citat ur en privat konversation, skriver pressinformatör Lina Berggren.

Är Idol mobbningsteve?

– Vad gäller Idol så finns inga som helst uppmaningar till juryn att de ska vara elaka mot deltagarna.

 

Fotnot: Alexander Bard har valt att inte tala mer med Nyheter24. TV4 hälsar att Laila Bagge inte har några kommentarer angående Alexander Bards påstående.

/
BWO
/
/
/
/
/
/
TV4
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sanningen om Victoria Silvstedt och Maurice Debbah – det gör han egentligen

Tittarnas anklagelse mot juryn i Sveriges mästerkock 2024: "Blev påhoppad"

Sveriges mästerkock 2024 är i full gång och i det senaste avsnittet fick Hugo, 25, lämna tävlingen – något som fått tittarna att reagera.

Fares spel fortsätter att sälja i miljoner

1 timme sedan
Josef Fares "It takes two" fortsätter att sälja i mångmiljontal. Nu har spelet, utvecklat av svenska Hazelight, passerat 16 miljoner sålda exemplar, meddelar bolaget på X i samband med att spelet fyller tre år.

Kritik mot utredning om kulturell samverkan

1 timme sedan
Hård kritik riktas mot utredningen av kultursamverkansmodellen – och Kulturrådet avstyrker samtliga förslag.

Rikard Wolffs artistliv blir konsertmonolog

2 timmar sedan
En ny föreställning hyllar Rikard Wolffs kulturgärning. "La vie en Wolff" får premiär på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm 8 maj, i regi av Olof Hanson. Den tar avstamp i Wolffs egen prosa och hans musikaliska verk.

Marcus & Martinus spelar på Liseberg

3 timmar sedan
Popduon Marcus & Martinus gör i sommar en spelning på Liseberg, den 30 maj. Det blir deras första uppträdande där sedan 2016.