Söndag 28 Nov
Stockholm

Modelljakten - drömkontrakt eller luftslott?

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Kanal 5:s nya supersatsning Modelljakten är i full gång. Vinnaren lovas guld och gröna skogar - men hur står det till egentligen?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vad får vinnaren?

Vinsten: Tjejen som vinner i den sista deltävlingen på Berns i Stockholm får chansen att delta i den stora internationella tävlingen, där 80 länder deltar. Hon vinner också ett modellkontrakt på Elite.

Vad: program där man letar efter en kandidat som har chansen att vinna ett modellkontrakt för Elite Models.

Sänds: Premiär 26 september, exklusivt på Kanal 5 Play.

Programledare: Bloggerskan Kenza Zuoiten och Andreas Wijk. I juryn sitter också Kristin Lane från Elite Models och har en gästdomare i varje stad, varje är en erfaren modell från Elite.

De tidigare vinnarna har alltid hamnat i top 15 i den stora internationella tävlingen. I vissa fall så högt som top 3.

Svenska vinnare i den internationella tävlingen: Maria Lindkvist, 1986

2009 kom Linnea Ahlman i top 15

STOCKHOLM. Kanal5:s supersatsning Modelljakten är i full gång. Tävlingen - som lockar med att vinnaren kan bli den nästa Gisele Bundchen, Cindy Crawford, Sigrid Ågren, Julia Saner eller Dorothea Barth Jörgensen, är öppen för alla tjejer i åldern 14-22. Och i år är det bland andra superbloggerskan Kenza  Zouiten som avgör vem som vinner drömkontraktet. Men vad är det vinnaren får egentligen? Nyheter24 valde att gräva i modellbranschen - och det kan egentligen gå hur som helst.

"Vinnaren får ett modellkontrakt hos Elite Model Management Stockholm, samt en plats i den stora finalen Elite Model Look där första pris är ett exklusivt internationellt modellkontrakt värt 150 000 dollar", går det att läsa på tävlingens hemsida.

Kristin Lane från Elite Models sitter i juryn och har hittills varit nöjd med tävlingen.

- Över 10.000 tjejer har sökt under sommaren, och vi kommer kanske att plocka in några jokrar från nätet också. Den som vinner kommer att bli signad hos oss, en av världens största modellagenturer - det är en otrolig möjlighet, säger hon till Nyheter24.

Det som låter som ett drömkontrakt kan snart visa sig vara ett luftslott. Enligt uppgifter till Nyheter24 är det väldigt få nysignade modeller som lyckas klamra sig fast i branschen. En källa Nyheter24 talat med menar att fyra av fem New Face-modeller lämnar yrket efter relativt kort tid.

- Konkurrensen om de stora uppdragen är mördande. Även om svenska modeller är heta för tillfället så är det fortfarande relativt få som lever på sitt yrke, säger källan som jobbar som modellscout för ett av Sveriges största modellagenturer.

"Bra att det inte bara är bloggare som avgör"

För att verkligen hitta guldkornen bland de tusentals sökande har Modelljakten tagit fram en jury som består av framgångsrika Elite-modeller, Kristin Lane och superbloggerskan Kenza. Det är dessa som ska hitta deltagarna som går vidare i tävlingen som sedan sänds på Kanal5. Sen kommer de att lämna över till internationella domare när finalen avgörs på Berns Salonger i Stockholm.

- Det är bra att det inte bara är modeller och bloggare som avgör vem som kommer att vinna, då finns det stora risker att vinnaren egentligen inte har särskilt mycket att göra i branschen. Det är tufft och den som vinner måste ha gått igenom en otroligt tuff screening, säger Nyheter24:s källa.

Elite Models har ännu inte kunnat bekräfta vilka som kommer att sitta i juryn i finalen. Vinnaren får sedan tävla i den internationella tävlingen Elite Model Look. Senast en svenska - Maria Lindkvist - vann den internationella tävlingen var 1986.

Modeller blir allt yngre

Att modeller som får New Face-kontrakt blir allt yngre är känt sen tidigare. Talangjakten söker tjejer mellan 14-22, något som förvånar.

- Det är väldigt sällan man som scout hittar en modell över 15 år. De flesta är redan upptäckta och modeller runt 22 år utan kontrakt finns inte. Internet har möjliggjort för vem som helst att ta en bild och mejla det till modellagenturerna, tidigare kunde man hitta en och en annan juvel runt om i landet, men det blir allt svårare. Att en modell runt 22 år undvikit att bli upptäckt ser jag inte som en möjlighet, säger Nyheter24:s källa.

- Jag hoppas bara att vinnaren inte blir knäckt om det inte blir som hon hade tänkt sig.

En annan som också kommer att finnas på plats under Talangjakten - men utan juryinflytande - är modebloggaren och musikern Andreas Wijk. Han beskriver själv sin insats som att vara lite i bakgrunden och ha en mer personlig kontakt med tjejerna.

- Jag kommer ju inte att vara med i juryn, jag kommer mest att hänga med tjejerna. Prata lite med de som står i kön och sådär, säger han om den pågående castingturnén.

"Tårar och stundtals hysteriskt"

Det är väldigt många som har sökt till programmet och det blir stundtals mycket känslor.

- Det är klart att det har varit en del tårar, men det kommer nog att bli mer intriger sedan när finalisterna har valts ut, säger Andreas till Nyheter24.

Och vissa städer går det vildare till än andra.

- När vi var i Örebro var det helt hysteriskt.

Castingturnén avslutas i Stockholm den 9:e september.

Kommentera
Kopiera länk
Dela