1 av 4
- Foto: Eero Hannukainen/All Over Press
2 av 4
- Foto: Eero Hannukainen/All Over Press
3 av 4
- Foto: Eero Hannukainen/All Over Press
4 av 4
- Foto: Eero Hannukainen/All Over Press

Barnpsykologens kritik mot "Ensam mamma söker"

– Konfliker, bråk och gråt gör bra teve, men det ska inte barnen behöva exponeras för, säger barnpsykologen Hanna Thermaenius till Nyheter24.


Ensam mamma söker

Programmet följer singlarna Hannah, My och Martin som alla letar efter kärleken. Programmets sänds på TV3.

SVERIGE. Ensam mamma söker har blivit en supersuccé för TV3. Tre ensamstående föräldrar som ska hitta kärleken i teve låter kanske som ett oskyldigt upplägg. Men det är inte bara föräldrarna och deras potentiella framtida partners som står i fokus när kamerorna är framme. Även de sammanlagt fem barnen på mellan två och åtta år är en stor del av programmet.

Hanna Thermaenius, barnpsykologBUP, menar att man bör tänka sig för när man låter barn medverka i sådana här typer av program.

– I dag har media stor genomslagskraft och filmsnuttarna kan man se hela tiden och gång på gång. Kompisarna kan se det och självbilden man visar kan de i verkligheten utgå från. Visar man upp något som känns fel så påverkar det definitivt barnen.

Hur mår barn av att bli exponerade på det här sättet?

- Barn påverkas alltid och man ska vara försiktig med vad man visar upp. Barn kan exponeras, det kan vara okej och det kan vara spännande - i neutrala sammanhang. Men det kan bli otroligt jobbigt om sammanhanget blir fel, om barnen eller föräldrarna gör något som inte är bra eller som kan uppfattas som negativt.

Kommer och går

Barnen får under programmet träffa flera av förälderns potentiella partners som en efter en försvinner i och med programmets gång. Något som kan bli påfrestande för barnen enligt Thermaenius.

– För barn i den åldern, speciellt för de lite äldre, handlar det ofta om att de bygger upp en bild om att få vara en familj. Det handlar inte bara om att de exponera, de bygger även upp förhoppningar. Så blir det kanske inte som man tänkt sig. Precis som i verkliga livet man ska vara försiktig med vem presenterar för barnen för det finns många önskningar och tankar. Det kan bli tufft för barnen.

Hanna tycker att nyckeln till att göra det så bra för barnen som möjligt är att inte lägga för mycket allvar i programmet de deltar i.

– Man måste berätta för barnen om kontexten runt om, det här är en lek, ett skojigt program i teve. Mamma eller pappa letar inte efter en ny eller en till pappa eller mamma. Om de tänker att det här programmet är till för att vi ska hitta en till ny tror förälder jag att man lägger in för mycket känslor för barnen, säger hon och om föräldrarnas ansvar fortsätter hon:

– De har gått in frivilligt och valt att exponera sina barn. Precis som i andra program vill teve gärna ha det som skapar mest konflikter. Bråk och gråt gör bra teve och det ska inte barnen behöva exponeras för. Som när de är är arga.

Hade du själv låtit ditt barn vara med i ett sådant här program?

- Nej, det hade jag inte gjort. I ett teveprogram för barn över 18 ja, men här kan barnen inte välja själva. Det hade varit en sak att låta dem delta i Bolibompa där det är neutralt sammanhang.

 

Se ett klipp från programmet här:

 

/
/
/
/
TV3
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!