Awa är bara 15 år men står som en av kvällens finalister.
1 av 7
Awa är bara 15 år men står som en av kvällens finalister. - Foto: FameFlynet Sweden / Robert Eklund
Men tittarna har röstat henne vidare varje veckofinal.
2 av 7
Men tittarna har röstat henne vidare varje veckofinal. - Foto: FameFlynet Sweden / Robert Eklund
Hon har haft Andreas Carlsson som coach.
3 av 7
Hon har haft Andreas Carlsson som coach. - Foto: FameFlynet Sweden / Robert Eklund
Hon läser många modebloggar, bland annat Nyheter24s Angelica Blick.
4 av 7
Hon läser många modebloggar, bland annat Nyheter24s Angelica Blick. - Foto: FameFlynet Sweden / Robert Eklund
Och så Kenza, förstås. Allas favorit.
5 av 7
Och så Kenza, förstås. Allas favorit. - Foto: FameFlynet Sweden / Robert Eklund
Hon fick träffa killarna i One Direction under en veckofinal.
6 av 7
Hon fick träffa killarna i One Direction under en veckofinal. - Foto: Goff / KGC-03
Kommer du att lägga din röst på Awa i kväll?
7 av 7
Kommer du att lägga din röst på Awa i kväll? - Foto: FameFlynet Sweden / Robert Eklund

"Jag vill bli entreprenör och jobba med mode"

Awa vann X Factor-finalen, men musiken är långt i från allt för 15-åringen. För Nyheter24 berättar sångerskan om drömmen att bli entreprenör och jobba med mode.


Mer om Awa

Ålder: 15 år

Bor: Stockholm

Intressen: Förutom att stå på scenen så älskar Awa att exprimentera i köket och designa egna kläder.

Då smäller det

Du missar väl inte finalen av "X Factor"? Slå på teven klockan 20.00 på TV4 på fredag kväll.

Hon krigade sig fram till finalen med hjälp av oemotståndlig charm och talang. Trots sin unga ålder och brist på erfarenhet verkar inget kunna stoppa Awa Santesson-Sey, 15. 

Men hur det än går i kvällens final av "X Factor" vet hon vad hon vill. För Nyheter24 berättar Awa vad, och hur hon ska nå dit.

Hurhar det varit att ha Andreas Carlsson som mentor?
– Det har varit jättebra. Man känner att man har fått vara delaktig, man har alltid fått vara med, så det är intenågon som står och säger att "du ska göra si eller så".

Ärhan som du trodde att han skulle vara?
– Han är mycket mer jordnära. Jag trodde att han var mycket meraHollywoodsnubbe som bara bryr sig om coola bilar typ. Men han lyssnar på folk, skämtar och så. 

Vadhar du för typ av fans - är de lika hystriska som Isaks?
– Nja, de är nog inte lika "psycho". Ibland kan de bli litepåträngande. Häromdagen var vi och tränade och gruppen efter varbara småflickor, och de ställde sig och flinade och fotade ochville ta kort med en. Så hade jag migrän det dagen. Ibland orkar man inte men vill vara trevlig ändå.

Ärdu beredd att offra den delen av privatlivet som det innebär att vara artist?
– Jag vill ju syssla med musik och det här är ju en delav det och utan fans är man ingenting. Om man är på gig kan man ta sig tid för fansen, men att få tid för sig själv är också viktigt.

Ärdu rädd för att hamna i kändissvängen för tidigt?
– Man har ju hört om Lindsay Lohan, Britney Spears och alla dem, menjag har så bra stöd från familjen, mamma ger mig massa råd.Jag har ändå en bra grund att stå på, så jag tror inte det ärnågon risk. 

Hurförhåller du dig till allt elakt som skriv på nätet?
– Bland det första de sa var typ "Läs inga kommentarer vad niän gör". Man behöver ju inte ta del av det, det är ens egetval.

Menibland kan det väl vara svårt att undvika?
– Ja det är klart, man kan kolla men man behöver inte ta åt sig. Jaghade exempelvis en hatgrupp på Instagram. Kontot hette "hataalltid Awa". Jag gick in och like:ade en bild där för att visaatt jag inte bryr mig. Det var en grupp människor som hejade såmycket på JEM att de gjorde en hatsida för mig. Man kan ju nästanskratta åt det, att folk lägger ner tid och ägnar en sida åt mig isyfte att de ogillar mig så mycket.  

Detkänns som du är ganska mogen för att vara 15 år - var kommerdet i från?
– Jag tror det är för att min morfar är väldigt "man ska utbilda sig och plugga tidigt". Så jag har alltid vartväldigt strategiskt tänkande, mycket perfektionism.

Kännerdu press på att du måste leva upp till det jämt?
– Nej, jag har alltid känt att jag gjort det för min egen skull. Jagtycker det är kul att göra bra ifrån mig i skolan men jag har aldrig känt av någon yttre påverkan att varaså. Men jag är heller inte överdrivet vuxen så att jag glömmerbort att jag är ett barn och ska ha kul.

Omdet inte skulle bli någon artistkarriär vad skulle du viljajobba med då?
– Jag ska gå ekonomi på gymnasiet och bli entreprenör. Min kompisoch jag vill starta företag. Vi vill jobba i modebranschen. 

Läserdu många modebloggar?
– Ja det gör jag. Sen har jag skissat och sytt en hel del kläder. Jagtycker Kenza har väldigt bra stil, och Angelica Blick. Jag tyckerdet är roligt att inte ha en speciell stil utan att man mer klärsig för hur man känner just för den dagen. Att man ibland kan hajätte söta klänningar och nästa dag en rockig stil.

Bloggardu själv?
– Nej faktiskt inte, jag tänkte börja.

"Smutsiga rum är det värsta jag vet"

Hardu varit kär någon gång?
– Näe faktiskt inte. Bara när man var mindre sådär småkär. Aldrigdödskär.

Vilkentyp tror du att du för?
– Han måste vara rolig, snäll och så får han inte vara stökig.Smutsiga rum är det värsta jag vet. 

Hardu bra självförtroende?
– Jag är trygg i mig själv och jag tror det handlar om att min klassär jättebra. Alla accepterar varandra och det är en jättejättebraklass.

Nihar träffat många kändisar under hösten. Var det någon duklickade speciellt med?
Niall i One Direction! Han var den enda som verkligen togsig tid och kollade och lyssnade. Sen efter så pratade vi liteoch så fick jag en autograf.

Vardet några som inte var så jättetrevlig?
Kesha. Hon hälsade inte ens på oss eller någonting. Hon bara gickupp och sen gick ut. Jag tycker ändå att hon borde ha kunnatanstränga sig lite när hon ändå kom hit. 

"Tror att Benny vinner"

Ärdu nervös inför finalen? 
– Nja, jag brukar inte vara nervös så här långt innan, utanmer precis innan jag ska gå ut på scenen. Men nu är jag ganskanervös den här veckan, eftersom det är tre låtar och vi inte haft så mycket tid att förbereda oss. 

Hardu prestationsångest?
– Nä, prestationsångest låter så hemskt. Men det klart att det ärpress på en och att man känner att man måste prestera, men jagförsöker att fokusera på att ha kul. Om jag inte känner att jagkan texten och inte kan sjunga den perfekt så har jag inte kul, såjag måste för min egen skulle känna att jag kan det.

Isak tror att du kommer att vinna - vad tror du?
– Jag tror nog att Benny vinner. Jag och Isak har också chans attvinna. Jag hoppas att folk ser hur mycket jag har utvecklats underprogrammet. Men vem av oss som än vinner förtjänar det, så ärdet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Swifts album slog Spotify-rekord

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

1 timme sedan
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

2 timmar sedan
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

3 timmar sedan
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.

Textilmuseet prisat på Elle-galan

idag 07:16
Textilmuseet i Borås tilldelades årets hederspris på Elle-galan på fredagskvällen.

Harry Styles stalker får fängelse

idag 06:58
3,5 månaders fängelse. Den blir domen för den brasilianska kvinna som stalkat Harry Styles den senaste tiden, skriver The Guardian.