Här är fem oförglömliga händelser från Allsång på Skansen som väckt stor uppståndelse.
Här är fem oförglömliga händelser från Allsång på Skansen som väckt stor uppståndelse. - Foto: Pontus Lundahl/TT och Christine Olsson/TT

"Allsång på Skansen"-skandalerna vi aldrig glömmer

Ända sedan 1979 har det svenska folket kunnat sjunga med i klassiska sommardängor ledda från Skansen-scenen. Allsång på Skansen har onekligen roat många – men programmet har även väckt stor uppståndelse. Nyheter24 listar 5 skandaler genom åren.


1. Carolas jordiga blomattack (2005)

Ja, det är förmodligen få som inte minns den där sommaren 2005 när allas vår schlagerdrottning Carola Häggkvist ryckte upp en planta på Allsång på skansen-scenen – och kastade det jordiga schabraket rakt ut i publiken.

Carola Häggkvist. Foto: Pontus Lundahl/TT

– När jag känner ”the flow” så vill jag simma i det. När det gäller blomman så var det inte bara ”the flow”. Då var jag hes, gick på kortison och var ganska stoned, har Carola tidigare sagt om incidenten i TV4:s Renées brygga. 

2. Grotesco framför "Bögarnas fel" (2011)

I ett avsnitt av Allsång på Skansen under 2011 var det humorgruppen Grotesco som intog scenen och framförde satirlåten "Bögarnas fel". Men framträdandet uppskattades verkligen inte av alla och resulterade i ilska bland många tittare.

Humorgruppen Grotesco. Foto: Christine Olsson/TT

En man blev faktiskt så pass upprörd att han anmälde tv-programmet till polisen för hets mot folkgrupp.

3. Loa Falkmans hårda ord till Petra Marklund (2014)

Det brukar ju vanligtvis vara glada miner och kärleksfull stämning på Skansens scen, men under ett avsnitt 2014 blev det minst sagt märklig stämning mellan sångaren Loa Falkman och den dåvarande programledaren Petra Marklund

Loa Falkman. Foto: Pontus Lundahl/TT

– Du kanske är lite dum i huvudet?, frågade plötsligt Falkman en märkbart skakad Marklund i samband med sitt framträdande, enligt Aftonbladet.

Falkmans utspel upprörde många tittare, men det visade sig senare att det hela hade varit på skoj – och att Marklund själv gett en liknande känga till Falkman under genrepet.

4. Jonas Wahlström gör nazisthälsning (2003)

Nazism går, av förklarliga skäl, inte hem ute i de svenska stugorna och det blev Allsång på Skansen varse om år 2003. Då gästade nämligen Skansens egen djurexpert, Jonas Wahlström, programmet och passade då på att likna strutsar vid nazister.

Detta då han, enligt Aftonbladet, blivit mordhotad efter att han gästade TV4:s "Nyhetsmorgon" med en minigris och då sagt följande:

– Kom ihåg att det är de tvåbenta nassarna som är de största svinen.

Jonas Wahlström. Foto: Erik Simander/TT

Som ett svar på detta sa han följande i Allsång på Skansen:

– Det bästa sättet att bli av med en anfallande emu är att göra en Hitlerhälsning, sa Wahlström som därefter gjorde nazisthälsningen tillsammans med orden "Heil Hitler".

Programmet anmäldes till Granskningsnämnden för hets mot folkgrupp, och Wahlström själv blev mordhotad ännu en gång av nazister som inte heller roades av tilltaget.

– Det var dumt. Jag ska inte göra om det, sa sedan experten till Expressen.

5. Nykterhetsrörelsen tar ställning mot Markoolio (2007)

För de allra flesta var det inte det minsta kontroversiellt när Markoolio framförde låten "Ingen sommar utan reggae" i Allsång på Skansen år 2007. 

Markoolio. Foto: Christine Olsson/TT

Några som däremot blev rejält ilskna var nykterhetsrörelsen IOGT-NTO, som enligt Aftonbladet anmälde programmet till Granskningsnämnden eftersom de tyckte att artisten romantiserade hembränd sprit i sin låt. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Minns du någon av händelserna?
Senaste nytt

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

igår 21:37

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

igår 20:50
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

igår 19:20
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

igår 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

igår 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

igår 14:55
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.