Söndag 14 Aug
Stockholm

Allsång på Skansen-skandalerna vi aldrig glömmer

Här är fem oförglömliga händelser från Allsång på Skansen som väckt stor uppståndelse.
Här är fem oförglömliga händelser från Allsång på Skansen som väckt stor uppståndelse. Foto: Pontus Lundahl/TT och Christine Olsson/TT

Ända sedan 1979 har det svenska folket kunnat sjunga med i klassiska sommardängor ledda från Skansen-scenen. Allsång på Skansen har onekligen roat många – men programmet har även väckt stor uppståndelse. Nyheter24 listar 5 skandaler genom åren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Carolas jordiga blomattack (2005)

Ja, det är förmodligen få som inte minns den där sommaren 2005 när allas vår schlagerdrottning Carola Häggkvist ryckte upp en planta på Allsång på skansen-scenen – och kastade det jordiga schabraket rakt ut i publiken.

Carola Häggkvist. Foto: Pontus Lundahl/TT

– När jag känner ”the flow” så vill jag simma i det. När det gäller blomman så var det inte bara ”the flow”. Då var jag hes, gick på kortison och var ganska stoned, har Carola tidigare sagt om incidenten i TV4:s Renées brygga. 

2. Grotesco framför "Bögarnas fel" (2011)

I ett avsnitt av Allsång på Skansen under 2011 var det humorgruppen Grotesco som intog scenen och framförde satirlåten "Bögarnas fel". Men framträdandet uppskattades verkligen inte av alla och resulterade i ilska bland många tittare.

Humorgruppen Grotesco. Foto: Christine Olsson/TT

En man blev faktiskt så pass upprörd att han anmälde tv-programmet till polisen för hets mot folkgrupp.

3. Loa Falkmans hårda ord till Petra Marklund (2014)

Det brukar ju vanligtvis vara glada miner och kärleksfull stämning på Skansens scen, men under ett avsnitt 2014 blev det minst sagt märklig stämning mellan sångaren Loa Falkman och den dåvarande programledaren Petra Marklund

Loa Falkman. Foto: Pontus Lundahl/TT

– Du kanske är lite dum i huvudet?, frågade plötsligt Falkman en märkbart skakad Marklund i samband med sitt framträdande. 

Falkmans utspel upprörde många tittare, men det visade sig senare att det hela hade varit på skoj – och att Marklund själv gett en liknande känga till Falkman under genrepet.

4. Jonas Wahlström gör nazisthälsning (2003)

Nazism går, av förklarliga skäl, inte hem ute i de svenska stugorna och det blev Allsång på Skansen varse om år 2003. Då gästade nämligen Skansens egen djurexpert, Jonas Wahlström, programmet och passade då på att likna strutsar vid nazister.

Jonas Wahlström. Foto: Erik Simander/TT

– Det bästa sättet att bli av med en anfallande emu är att göra en Hitlerhälsning, sa Wahlström som därefter gjorde nazisthälsningen tillsammans med orden "Heil Hitler".

Programmet anmäldes till Granskningsnämnden för hets mot folkgrupp, och Wahlström själv blev mordhotad av nazister som inte heller roades av tilltaget.

5. Nykterhetsrörelsen tar ställning mot Markoolio (2007)

För de allra flesta var det inte det minsta kontroversiellt när Markoolio framförde låten "Ingen sommar utan reggae" i Allsång på Skansen år 2007. 

Markoolio. Foto: Christine Olsson/TT

Några som däremot blev rejält ilskna var nykterhetsrörelsen IOGT-NTO, som anmälde programmet till Granskningsnämnden eftersom de tyckte att artisten romantiserade hembränd sprit i sin låt. 

Minns du någon av händelserna?
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Vittne från 2008 träder fram mot R.Kelly

Publicerades: 1 timme sedan

Rapport: Baldwin måste ha avfyrat revolvern

Publicerades: 2 timmar sedan

Rushdie talbar igen efter attacken

Publicerades: idag 03:14

Thåström avslutade Way Out West

Publicerades: idag 00:10

Rushdie toppar boklistor efter attacken

Publicerades: igår 22:33

THQ Nordic visade upp framtida spelportfölj

Publicerades: igår 20:34

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.