TT NYHETSBYRÅN
TT NYHETSBYRÅN - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Elsa Öhrn och Mustapha Aarab – de gör huvudrollerna i nya "Vinterviken"

Handlingen, huvudrollerna och välkända kändisinhopp. Här är allt du vill veta om Netflix-originalet "Vinterviken 2021".


Den 8 september hade "Vinterviken 2021" premiär som originalfilm på Netflix. Handlingen är baserad på Mats Wahls roman "Vinterviken" från 1993 – och filmatiserades för första gången redan 1996 under samma namn.

Nu gör Netflix en modern tolkning av historien, som handlar om den starka, men oförutsedda kärleken mellan ungdomarna Elisabeth och John-John.

– Vinterviken 2021 ska vara en modern berättelse om att uppleva sann kärlek i en värld full av fördomar och ekonomisk ojämlikhet, förklarar producenten Teresa Alldén i ett pressmeddelande.

Foto: Vinterviken, 1996

Vilka spelar huvudrollerna i Vinterviken 2021?

I Vinterviken 2021, som fått undertiteln "JJ+E" spelas huvudrollerna av Elsa Öhrn, 18 och Mustapha Aarab, 17.

Elsa, som studerat både teater och musikal på gymnasiet, gör sin stora skådespelardebut i rollen som Elisabeth.

Elsa Öhrn. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hon har tidigare spelat Emma i "Berts dagbok" som hade premiär i augusti 2020. Men att axla huvudrollen i Vinterviken var pirrigare.

– Det här är ju mitt första stora projekt. Så jag var nervös. Jag visste ju inte ifall jag kunde. Jag kanske bara skulle bli helt tom. Men alla på set var måna om att skapa en atmosfär som kändes väldigt trygg, berättar Elsa i en intervju med Elle.

Medverkade i "Björnstad"

Mustapha spelar huvudrollen John-John – och även han har setts i tv-rutan tidigare. I HBO:s succéserie "Björnstad" från 2020 spelar han nämligen rollen som Zack

Till Mitti Söderort säger Mustapha att det var en ren slump att han sökte rollen:

 – Det var 2019 och jag gick i åttan här i Björkhagen. På väggen i skolan satt en lapp om att de sökte en skådespelare som kunde prata arabiska till tv-serien Björnstad. Eftersom jag var den enda på skolan som pratade språket flytande tyckte alla att jag skulle söka rollen. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter det föddes ett sug efter att skådespela mer, och när Netflix gick ut med att de sökte någon som kunde spela John-John slog han till.

 – I samband med castingen kollade jag på filmen från 1996 och kände att jag kunde relatera till rollen. Klasskillnaderna är lika stora nu som de var då och även kärlekshistorien är lika relevant i dag. Det jag hoppas folk får med sig efter att ha sett filmen är att kärleken övervinner klasskillnader, säger Mustapha till Mitti.

Artisten Loreen medverkar i Vinterviken 2021

Foto: Netflix

I Vinterviken 2021 medverkar även Magnus KrepperMarika LagercrantzAlbin GrenholmOtto HargneSimon MezherJonay Pineda Skallak, Elsa Bergström Terent och Eurovision-vinnaren Loreen Talhaoui

Loreen spelarJohn-Johns marockanska mamma i filmen, och berättar i en intervju med qx hur det kommer sig att hon landade rollen.

– De behövde en marockansk mamma till filmen, och någon sa: ”Ni borde fråga Loreen”. Jag tänkte: ”Vad menar ni? Att jag ser ut som en marockansk mamma?” I’m an artist! (skratt) Det var så de headhuntade mig, säger Loreen.

Den nya Vinterviken går att se på Netflix från och med 8 september.

Senaste nytt

Kiss gör som Abba – blir avatarer

3 timmar sedan

"Suits" återuppstår – i Los Angeles

igår 22:24
Samma energi och lika snygga människor som i originalet. Det utlovas när fler detaljer börjar sippra ut om en "Suits"-spinoff som ska utspelas i Los Angeles.

Harry Potter-bok kan vara värd 800 000 kronor

igår 19:14
Den första brittiska utgåvan av ""Harry Potter och de vises sten" från 1997 ska aktionernas ut. Slutbudet väntas landa på motsvarande 500 000–800 000 kronor, rapporterar BBC.

Gunilla Perssons känga till Fröken Snusk: “Fy fy fy”

igår 15:23
Gunilla Persson och Fröken Snusk är båda klara för att delta i Melodifestivalen 2024. I en intervju med Aftonbladet får Gunilla Persson frågan om vad hon känner för att tävla mot Fröken Snus.

Bianca Ingrosso tvingas lämna det egna eventet – på grund av…

igår 14:32
I helgen har Bianca Ingrosso och Lovisa Worge en pop-up butik för Ani Jewels. Men på grund av familjeomständigheter kan Bianca Ingrosso bara vara där i två timmar.

Tjuvar stal delar ur Anselm Kiefer-staty

igår 13:40
Tjuvar har stulit delar av den tyske konstnären Anselm Kiefers staty som stod i ett varuhus i Frankrike. Stölden motsvarar ett värde på omkring 10 miljoner kronor, enligt åklagaren.