"Det är inget hån mot de som drabbas av våldet", har Parlamentets producent Johan Janrell sagt till Nyheter24
"Det är inget hån mot de som drabbas av våldet", har Parlamentets producent Johan Janrell sagt till Nyheter24 - Foto: Fredrik Sandberg/TT/Skärmavbild/TV4

Parlamentet lägger till varningstext – efter rasistskandalen

"Kom i huset in, låt mig flå ditt skinn", sjöng komikern Claes Malmberg med kraftig brytning i förra veckans Parlamentet. Avsnittet möttes av skarp kritik och anklagades för att vara rasistiskt. Nu adderar man en varningstext i programmets början.


Under förra veckans avsnitt av TV4:s flaggskepp"Parlamentet" sjöng Claes Malmberg60, en sång till tonerna av en barnsång, där texten skrivits om för att påstås passa in i förorten. 

"I ett hus i ortens slut, liten gangster tittar ut. Svenne lobbar fram så fort, knackar på dess port. Hjälp ack, hjälp ack, hjälp du mig, annars skjutas mig. Kom i huset in, låt mig flå ditt skinn", sjöng Malmberg med kraftig brytning.

"Hånar vår död med en hel publik"

Flera tittare reagerade med avsky gentemot sången på sociala medier, däribland aktivisten Nattalie Ström Bunpuckdee som ligger bakom Instagramkontot @insaneninja7.

"Det kan inte bli tydligare när det på bästa sändningstid med några av Sveriges mest välkända profiler sjunger och hånar vår död med en hel publik som skrattar och klappar händerna att våra liv inte anses vara lika värda", skriver Ström Bunpuckdee i en debattartikel på Nyheter24.

På Instagram får Ström Bunpuckdee medhåll av bland andra skådespelerskan Evin Ahmad och artisterna Sabina Ddumba och Imenella.

Producentens svar på kritiken

Två dagar efter att programmet sänts bemötte Johan Janrell, exekutiv producent på Parlamentet, tittarnas starka reaktioner.

Till Nyheter24 skrev han att han har förståelse för folks reaktioner – men att Parlamentet sysslar med politisk satir, och ofta tar upp aktuella ämnen genom att skämta om dem.

"Våra komiker spelar karikatyrer av politiker, skämten bygger på att de är absurda. Det är inget hån mot de som drabbas av våldet, det hade varit mer av ett hån att undvika ämnet", menar Janrell.

Foto: Skärmavbild/Parlamentet/TV4

Nu gör programmet en justering

Men den som tittade på Parlamentet även den här veckan kunde inte undgå att programmet gjort en liten justering precis i inledningen.

Efter skandalen har man nämligen lagt till en varningstext.

”OBS! Komikerna i programmet spelar nidbilder av politiska vildar och ger inte uttryck för sina personliga åsikter", stod det på skärmen innan programmet drog igång.

”Samma gäller kläder och smink... förutom Ankan Johansson, han ser ut så i verkligheten”, fortsatte texten skämtsamt. 

I hur många avsnitt varningstexten kommer rulla återstår att se.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/