faithkakembo
Faith Kakembo tävlar i den tredje deltävlingen av årets upplaga av Melodifestivalen. - Foto: Pontus Lundah /TT och Jessica Gow/TT

Här är allt du vill veta om Faith Kakembo i Melodifestivalen

Faith Kakembo gjorde sin debut i Melodifestivalen år 2020 och i årets tredje deltävling är det dags igen. Men hur bra koll har du egentligen på artisten som slog igenom i musiktävlingen P4 Nästa?


Två deltävlingar är avklarade och fyra lyckliga finalister gör sig redo att göra upp om vilket bidrag som kommer att representera Sverige i Eurovision 2022, men fler ska det bli. På lördag är det dags för den tredje deltävlingen och en av de som tar plats på scen är jönköpingsbon Faith Kakembo.

Melloaktuella Faith Kakembo bor i Jönköping

Faith Kakembo, vars fullständiga namn är Elna Faith Kakembo Wilén, är 36 år gammal. Hon växte upp i Månsarp och har studerat anestesi på Jönköping University, där hon även arbetar till vardags som universitetsadjunkt på Hälsohögskolan. Hon är även anestesisjuksköterska på Länssjukhuset Ryhov. Men stjärnan har sedan en lång tid tillbaka varit intresserad av musik, när hon i tonåren började sjunga i kyrkans kör.

– Tron har alltid funnits med mig. Hela min familj är troende. Jag har gått i kyrkan sedan jag var liten med mina föräldrar och det var där jag började sjunga, i gospelkör. Det är grunden till att jag är här, har hon tidigare sagt till Aftonbladet när hon skulle göra sin mellodebut.

Faith Kakembo. Foto: Pontus Lundahl/TT

Faith Kakembo var i ropet redan år 2019, när hon ställde upp i den rikstäckande musiktävlingen P4 Nästa med låten "Through Fire And Rain". Hon landade tillslut på en tredjeplats och kort efter erbjöd SVT henne en plats i Melodifestivalen 2020, skriver Escpanelen.

I flera intervjuer har hon varit tydlig med att hon älskar sitt jobb på sjukhuset, och hoppas kunna jobba kvar inom vården och ändå vara artist.

Faith Kakembo tillsammans med sin mamma under efterfesten på Elite Stadshotell efter deltävling tre av Melodifestivalen 2020. Foto: Pontus Lundahl/TT

Faith Kakembo tävlade med "Crying rivers" i Melodifestivalen 2020

På lördag får vi se Faith Kakembo framföra låten "Freedom" i Melodifestivalens tredje deltävling. År 2020 ställde hon upp med låten "Crying rivers" i återigen den tredje deltävlingen som hölls i Luleå. Bidraget var en favorit bland kritiker, med hamnade tillslut på en femteplats. Vi får se om årets bidrag tar henne hela vägen till final.

Låten är skriven av stjärnan själv tillsammans med Laurell Barker, Anderz Wrethov och Palle Hammarlund. Nyligen släppte Kakembo även singeln O Come, All Ye Faithful”.

Har Faith Kakembo en partner?

Faith Kakembo är gift med 48-årige Kristian Kakembo Wilén sedan 22 december 2018, och kärleksparet träffades, precis som många andra idag, på nätet.

– Även om det har känts som att det var han och jag innan också är det liksom ännu mer på riktigt efter bröllopet. Jag tycker fortfarande att det är lite speciellt att säga ”min man Kristian”, sade hon till Allas då.

Vad heter Faith Kakembo på Instagram?

Du hittar Faith Kakembo under namnet @faith.kakembo.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hejar du på Faith Kakembo?
Senaste nytt

Därför känner du igen Hela kändis-Sverige bakar-Pablos röst

Allman Brothers-grundare död

igår 18:28
Dickey Betts, en av grundarna till rockgruppen The Allman Brothers Band, är död, meddelar familjen på Instagram. Han blev 80 år.

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

igår 16:42
Världens nu största popartist släpper 16 nya låtar och en video – om vad? Låttitlarna ger tydliga signaler om slutet på en kärleksrelation. Själva musiken är svårare att ringa in i förväg.

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

igår 15:46
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

igår 15:38
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.

Känd skådespelare misstänkt för misshandel och barnfridsbrott

igår 15:00
I morse anhölls en känd svensk skådespelare norr om Stockholm misstänkt för misshandel och barnfridsbrott.