Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nordiska Motståndsrörelsen

Nordiska motståndsrörelsen, förkortas NMR, är en högerextrem, militant nazistisk organisation och politiskt parti. Organisationen finns även Norge och Danmark, men har förbjudits i Finland. 


NMR grundandes 1997 av några tidigare medlemmar i Vitt ariskt motstånd (VAM) och har idag cirka 160 medlemmar. Ledaren för svenska NMR heter Simon Lindberg. NMR har tidningen Nationellt Motstånd som ges ut i pappersupplaga och på internet. 


Organisationen har på senare år uppmärksammats allt mer i media. Flera av deras demonstrationer har haft tung mediabevakning, bland annat i Falun och Borlänge. NMR bär ofta enhetlig uniform i form av skjorta och slips, samt sköldar och flaggor med organisationens märke tyrrunan, under sina demonstrationer. 


Några händelser då organisationen blivit omskriven i media är när de anföll en demonstration i Kärrtorp 2013, de deltog i Almedalen 2017 trots stora protester och den 17 september 2017 genomförde de en demonstration i Göteborg som skedde utan godkännande från polis.