Söndag 3 Jul
Stockholm

Nordiska Motståndsrörelsen

Nordiska motståndsrörelsen, förkortas NMR, är en högerextrem, militant nazistisk organisation och politiskt parti. Organisationen finns även Norge och Danmark, men har förbjudits i Finland. 


NMR grundandes 1997 av några tidigare medlemmar i Vitt ariskt motstånd (VAM) och har idag cirka 160 medlemmar. Ledaren för svenska NMR heter Simon Lindberg. NMR har tidningen Nationellt Motstånd som ges ut i pappersupplaga och på internet. 


Organisationen har på senare år uppmärksammats allt mer i media. Flera av deras demonstrationer har haft tung mediabevakning, bland annat i Falun och Borlänge. NMR bär ofta enhetlig uniform i form av skjorta och slips, samt sköldar och flaggor med organisationens märke tyrrunan, under sina demonstrationer. 


Några händelser då organisationen blivit omskriven i media är när de anföll en demonstration i Kärrtorp 2013, de deltog i Almedalen 2017 trots stora protester och den 17 september 2017 genomförde de en demonstration i Göteborg som skedde utan godkännande från polis. 

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.