Marianne Tönnesen har jobbat som parkeringsvakt i 15 år – och älskar fortfarande sitt jobb lika mycket.
Marianne Tönnesen har jobbat som parkeringsvakt i 15 år – och älskar fortfarande sitt jobb lika mycket. - Foto: Håkon Mosvold Larsen, Privat och Anders Wiklund/TT

Parkeringsvakten: Här är vanliga misstaget – som leder till en bot

De allra flesta ogillar starkt att få parkeringsböter och tar därför till alla möjliga medel för att slippa det. För Nyheter24 berättar parkeringsvakten Marianne Tönnesen om knepet många använder för att slippa en bot – som snarare kan få motsatt effekt.


Att komma ut till sin parkerade bil och se den där gula lappen på rutan är för de allra flesta något som kan dra ner humöret rejält. Och de som oftast får ta smällarna för ilskan är parkeringsvakterna. 

Nyheter24 har pratat med Mariann Tönnesen som snart jobbat som parkeringsvakt i 15 år. Hon berättar att yrket passar henne som handen i handsken, men även att en bra egenskap att ha är att inte ta åt sig av de starka reaktionerna. 

– Det är en fördel att man har lite skinn på näsan, och framförallt att man inte tar det personligt. Man måste ha det med sig att det är uniformen och inte mig som person de skäller på. 

Vanligaste misstagen – enligt parkeringsvakten

Tidigare har Marianne svarat på vad som är det sämsta du kan göra när du får en bot. Nu berättar hon för Nyheter24 vad som är de vanligaste misstagen folk gör. 

– Det här med att köra upp på gångbanor, när man ska släppa av eller på någon. Vägen kan vara tolv meter bred, ändå väljer folk att köra upp med två hjul på gångbanan för att man inte vill stå i vägen. Men där är de i vägen för de gående, som är mer ömtåliga än bilarna på gatan. 

Foto: Nora Lorek/TT

Parkeringsvakten: Det här glömmer många bort

Marianne förklarar att det även är vanligt att folk inte förstår skillnaden mellan mellan förbud att stanna och förbud att stanna och parkera. Och just skyltar är något som ställer till med problem för många bilister. 

– Många väljer att bara läsa alla blå skyltar, men de gula skyltarna rör faktiskt också vanliga bilister. Det har många en tendens att glömma bort. Och förstår man inte, så fråga första bästa p-vakt, vi tycker det är jätteroligt att svara på frågor. 

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

"Får motsatt effekt"

Knepet att komma undan böter genom att lägga en gammal eller någon annans p-bot på rutan har många hört om. Men funkar det egentligen? 

– Nej, det funkar inte. Alla vakter vet vad de har skrivit den dagen de jobbar, och hittar de en bil med en lapp på som de inte har utfärdat så går man alltid fram och tittar vad som står på den. Och då är man avslöjad. Alla vakter har stenkoll kan jag säga. 

Marianne berättar att det finns det ännu ett vanligt misstag som är extra dumt att göra. 

– Något som är ännu sämre är att sätta på varningsblinkers. Det gör väldigt många som en slags signal till vakten att jag kommer snart, men det har motsatt effekt, säger hon och fortsätter: 

– Varningsblinkers får du bara använda för att varna för fara, det är inte en parkeringsblinkers. Så det sticker i ögonen på alla parkeringsvakter. Så fort vi ser de där blinkande lamporna går vi fram och tittar vad som pågår, förklarar parkeringsvakten Marianne Tönnesen. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

1 timme sedan
Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?