Cecilia i Lyxfällan.
I veckans Lyxfällan träffar vi ensamstående mamman Cecilia som under en lång tid kämpat för att få ihop ekonomin. Nu är situationen akut. - Foto: Skärmdumpar/TV3

Cecilia, 35, har ett skuldberg på över 700 000: "Inte en chans"

Ensamstående mamman Cecilia, 35, har under en lång tid kämpat för att få ihop sin ekonomi, men nu har situationen eskalerat. Med ett skuldberg på över 700 000 kronor, och en löneutmätning, känns drömmen om en fungerande budget långt borta.


I veckans avsnitt av Lyxfällan är det Cecilia, 35, i Sundsvall som får besök av programledaren och ekonomen Magdalena Kowalczyk. Under en lång tid har Cecilia haft stora problem med sin ekonomi, och bristen på kunskap och insikt har gjort att skuldberget växt sig allt större.

För att hålla sig över vattenytan har hon tvingats söka hjälp hos sina föräldrar och andra nära anhöriga, bland annat sin farmor.

Cecilias mamma och hennes sambo Ulf har erbjudits sig att handla, och hennes pappa har hjälpt till med att betala räkningar. Han erbjöd sig även att lösa ut hennes mindre skulder och krediter, men med villkoret att hon då skulle göra en matbudget en gång i månaden. 

Men där tog det stopp för Cecilia, och i stället tog hon ett nytt lån för att kunna betala tillbaka pengarna till sin pappa.

Programledaren Magdalena Kowalczyk. Foto: Skärmdump/TV3

Ulf om Cecilia i Lyxfällan: "Bortskämd unge"

Nu har hon inte bara ett skuldberg att tänka på, utan även en nyss beslutad löneutmätning. Men vad är det pengarna går till?

Cecilia har, förutom en tonårsdotter, även en hel del husdjur. En hund, en kanin, en papegoja och en häst som alla kostar pengar som Cecilia egentligen inte har.

När det blivit dags för henne att möta den skämmande budgettavlan, och därmed hur hon väljer att spendera sina pengar, är mammans sambo Ulf med som stöd. Han tycker inte att Cecilia inte har någon koll på vad saker och ting faktiskt kostar.

– Hon har ju en mamma som aldrig skulle tänka tanken att säga nej, säger han och beskriver henne som en "bortskämd unge".

Cecilias mammas sambo Ulf. Foto: Skärmdump/TV3

Budgettavlan stämmer inte riktigt överens med Cecilias ekonomi då mycket, så som kläder och mat, handlas på kredit. På sektionen övrigt, där kostnaden för djuren ingår, tror Cecilia att hon lägger ungefär 3 000 kronor. Det visar sig vara över 10 000 mer.

Skuldhögen fylls med blancolån, ärenden hos inkasso, krediter och restskulder där slutsumman landar på svindlande 22 500 kronor. Det innebär att Cecilia totalt går back 35 400 kronor varje månad.

– I hennes situation, med en löneutmätning som lämnar henne med ett existensminimum att leva på, så har hon inte en chans att betala av någon av de här skulderna, säger Magdalena Kowalczyk.

Cecilia tvingas sälja en stor del av sina ridutrustning. Foto: Skärmdump/TV3

"Som att jag skulle säga till dig att sälja dina ungar"

När Magdalena Kowalczyk och Cecilia sedan går igenom vilka skulder hon faktiskt har, och hur mycket det rör sig om, kommer det svindlande beskedet: Den totala skulden är på över 770 000 kronor. Nu måste pengarna in fort för att släcka de värsta bränderna, särskilt ett lån med hela 1 000 procents ränta.

För att få en ännu bättre insyn i vad henens agerande bottnar i träffar hon Lyxfällans coach Philip Diab. Då kommer husdjuren på tal, där Diab menar att hennes räddning är att sälja dem. Men då blir Cecilia upprörd.

– Det som att jag skulle säga till dig att sälja dina ungar, säger hon till coachen.

Det blir ett känslofyllt samtal med Philip Diab. Foto: Skärmdump/TV3
Foto: Skärmdump/TV3

Diskussionen om husdjuren tas även upp när Magdalena Kowalczyk går igenom vad det innebär att ha en löneutmätning, och vad som Kronofogden räknar som existensminimum. Där ingår inte djuren, och det får Cecilia att bryta ihop när hon inser att hon inte kommer kunna behålla dem.

Vill du veta hur det går för Cecilia?

Lyxfällan sänds på tisdagar klockan 20.00 på Viaplay, Viafree och TV3.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!