Sluta ta lustgas
Giftinformationscentralen vill införa reglering vid köp av lustgas. - Foto: Nora Lorek och Fredrik Sandberg /TT/

Överläkarens varning om vanliga festdrogen: ”Kroniska skador”

Nya regleringar mot försäljning av lustgas debatteras. Lustgas används ofta i festsammanhang bland ungdomar för att få en berusande effekt, och gasen är lätt att få tag på.


Användandet av lustgas som festdrog har ökat drastiskt de senaste åren bland unga. Lustgas, som brukar användas i medicinskt syfte utblandat med syrgas för gasens lugnande effekt, används bland unga för berusning. 

Lustgas kan ge stora hälsorisker för den som använder det. Efter att antalet misstänkta lustgasförgiftningar tredubblats de senaste åren vill nu Giftinformationscentralen se en drastisk reglering av försäljningen. 

– Ju mer man använder desto större risk är det att man får kroniska skador. Det vanligaste är att man får bekymmer med nerverna, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen i en intervju med TV4. 

Lustgas är lätt att få tag på 

Stora mängder lustgastuber har hittats på återvinningscentraler i både Värnamo och i Sundsvall. Trenden med lustgas som festdrog började i större städer, men har de senaste åren spridit sig över hela Sverige. 

Användandet av lustgas som festdrog är idag inte olagligt och med en snabb googlesökning kan den som vill beställa hem lustgas inom en till två arbetsdagar. 

Idag är lustgas lagligt för att patronerna ska användas i gräddsifoner för att få vispgrädde. Genom att istället inhalera gasen, ofta i ballonger, upplever ofta den som brukar gasen en berusning som sitter i några sekunder till någon minut. 

Festdrogen lustgas kan ge stora konsekvenser 

Läkare har dock sett att brukandet av gasen som festdrog kan ge stora konsekvenser.  

– Det kan visa sig i både att man får domningar, man får känselnedsättning, man blir fumlig och man kan till och med få muskelsvaghet, säger Johanna Nordmark Grass vidare i intervjun med TV4.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!