Viktigaste platser att försvara i Norden
Med Sverige och Finland går med i Nato borde det avskräcka Ryssland, menar experterna. - Foto: Alexander Zemlianichenko/TT, Henrik Montgomery/TT och Mikael Fritzon/TT

Experterna: Här är de viktigaste platserna för försvaret av Norden

Med Sverige och Finland i Nato blir alliansen mycket starkare i Norden, menar flera experter. Men vid ett militärt angrepp från Ryssland finns det vissa regioner som är strategiskt viktigare än andra. Det här är sex nyckelplatser för försvaret av Norden.


Om Sverige och Finland går med i Nato blir försvarsalliansen så stark att den borde avskräcka Ryssland från några militära angrepp i regionen. Det menar flera experter som Aftonbladet frågat. 

Men om det skulle bli en konflikt med Ryssland, så är det här är de några av de viktigaste regionerna för försvaret av Norden, enligt de sakkunniga som tidningen pratat med. 

1. Nordkalotten – livsviktigt för Ryssland 

På Kolahalvön är de ryska stategiska kärnvapenubåtarna baserade. Ubåtarna utgör en garant för att den som angriper Ryssland med kärnvapen alltid ska mötas av en attack tillbaka.

I regionen finns också de flyg- och sjöstridskrafter som Ryssland kan ta till för att påverka amerikanska förstärkningar över Atlanten. 

I Sverige har både försvarsberedningen och andra experter kommit fram till att även norra Sverige kan bli en måltavla om Ryssland försöker utvidga försvarszonen runt Kolahalvön och kärnvapenubåtarna. 

2. Bälten och Bornholm – viktiga för att förstärka

Stora Bält, Lilla Bält och Öresund utgör viktiga transportleder för Ryssland, och även för västländerna. Även ön Bornholm är en särskilt strategiskt viktig plats. 

– Behärskar Ryssland Bornholm kan de ställa till väldigt mycket bekymmer. Men egentligen är det kanske lika viktigt för oss att kontrollera området, för att kunna sätta press på Ryssland, säger Stefan Ring, tidigare huvudlärare i strategi vid Försvarshögskolan, till Aftonbladet. 

Bornholm. Foto: Stella Pictures

3. Mellersta Östersjön – viktigt i Nordens försvar

I Nordens försvar menar Stefan Ring att området mellan Helsingfors, Åland, Gotland och Stockholm utgör en väsentlig del.  

Han förklarar att den som kontrollerar det här området kontrollerar även trafiken in och ut ur Finska viken. Skulle Ryssland kontrollera Åland eller Gotland blir det svårt för Nato att hjälpa de baltiska länderna. 

4. Finska viken – kan stänga in Ryssland 

Den ryska staden Sankt Petersburg ligger längst in i Finska viken, och där är en stor del av Rysslands Östersjöflotta baserad. Militära högkvarter finns här, och i närheten finns även flera viktiga flygbaser.  

Peter Mattsson, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, menar att om Sverige och Finland blir medlemmar i Nato riskerar Ryssland att bli helt instängt i Finska viken. 

– Det blir ett väldigt besvärligt läge för Ryssland. Man blir även relativt instängd i Kaliningrad, som är väldigt beroende av sjötransporter från St Petersburg. Det är ett utsatt läge för dem, säger han till tidningen. 

5. Göteborg – Sverige och Norges viktigaste hamn

Göteborg är både Sveriges och Norges viktigaste hamn för import. Om sjötrafiken i Östersjön inte kan fungera som normalt till följd av en konflikt med Ryssland kommer Göteborg även bli Finlands livlina. All import till Finland måste i så fall ske på land, via Sverige.

Här blir utmaningen att hålla farlederna öppna och fria från ubåtar och minor.  

6. Trondheim – USA:s länk över Atlanten

Enligt Stefan Ring är amerikanska förstärkningar tänkta att anlända till Trondheim, då man kan gå över Atlanten direkt. Han uppger även att det är i Trondheim som USA har förhandslagrat den materiel som de amerikanska förbanden är tänkta att använda, rapporterar Aftonbladet

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!