Hur allvarligt bör vi se på apkoppor? Den frågan ställde Nyheter24 till överläkaren Magnus GIsslén.
Hur allvarligt bör vi se på apkoppor? Den frågan ställde Nyheter24 till överläkaren Magnus GIsslén. - Foto: AP/TT, Privat

Experten om apkoppor: Kan vara allvarliga hot när det gäller pandemier

Apkoppor har nått Europa, något som väcker minnen från den pandemi vi levt i de senaste åren. Nyheter24 frågade överläkaren Magnus Gisslén om hur rädda vi egentligen bör vara.


Som grädden på moset efter år av covid-19-pandemin, har nu apkoppor börjat sprida sig runt om i Europa.

Viruset tar form i feber, hudutslag och svullna lymfkörtlar. Men hur farligt är egentligen apkoppor?

"Allvarliga hot när det gäller pandemier"

Nyheter24 frågade Magnus Gisslén, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet.

Enligt honom behöver vi inte vara rädda för viruset, så länge vi håller ögonen på det, följer epidemin och att sjukvården är observanta på fallen.

– Potentiellt sett skulle den här typen av virus kunna vara allvarliga hot när det gäller pandemier. Det är även så att de är klassade för det här, framför allt smittkoppor men också apkoppor, med bioterrorism och biovapen och det finns en beredskap för det.

Oklart hur länge vaccin skyddar mot apkoppor

Gisslén förklarar att en vaccination mot smittkoppor ger ett förhållandevis bra skydd mot apkoppor, men problemet är att man inte vet hur långvarigt skyddet är eftersom det är drygt 50 år sedan man slutade vaccinera mot smittkoppor.

– Men man vet att vaccin skyddar och det finns ett i USA som är framtaget för smittkoppor och apkoppor som är godkänt. Smittkoppsvaccin finns ju, även om det inte finns i stora mängder, ändå tillgängligt. Man skulle kunna vaccinera.

Finns läkemedel mot apkoppor på marknaden

Gisslén poängterar också att det finns läkemedel på marknaden som har effekt mot apkoppsvirus.

Normalt sett ges endast symptomatisk behandling men vid behov finns ett antiviralt läkemedel, vid namn Tecovirimat, mot apkoppor som godkändes 2018 och är registrerat för både smitt-och apkoppor i USA och Europa.

Det finns även några andra antivirala läkemedel som troligtvis har effekt på detta virus.

– Sedan finns det naturligtvis inga stora mängder framtagna och effekten på viruset är, förutom i provrör, testat på djurmodeller. Man har också behandlat friska försökspersoner för att utesluta att allvarliga biverkningar är vanliga, men det finns inga studier på effekten på människan eftersom det funnits väldigt få fall av apkoppor tidigare. Men det kan vara bra att veta att det finns behandling som troligtvis har effekt, avslutar Gisslén i intervjun med Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!