Ludde lever med en ärftlig immunbristsjukdom – nu vädjar familjen efter stamcellsdonatorer
Ludde lever med en ärftlig immunbristsjukdom – nu vädjar familjen efter stamcellsdonatorer - Foto: Fredrik Sandberg/TT/Privat

Ludde, 7 månader, har sällsynt sjukdom – behöver donator för att överleva

Ludde lever med den medfödda och sällsynta immunbristsjukdomen CGD, som tog hans storebrors liv för fem år sedan. Nu vädjar familjen till allmänheten i hopp om att hitta en livsavgörande donator som matchar sonen.


Redan i magen diagnostiserades Ludde, idag 7 månader gammal, med Kronisk granulomatös sjukdom, CGD. Det är en ärftlig och sällsynt immunbristsjukdom som gör det omöjligt för kroppen att på naturlig väg bryta ner bakterier och svampar. 

Så länge han är sjuk betyder det ett liv på avstånd från bland annat gräs, jord, sand och sjövatten. Men det finns goda chanser att bota Ludde – med hjälp av en passande stamcellsdonator

– Det får man genom att man får en matchning som har likadan vävnadstyp som han har. Det är därför man via Tobias-registret behöver anmäla sig som donator, så att vi kan hitta en match till Ludde, så att han kan bli frisk, säger Luddes mamma Jenny Ferdinandsson till SVT.

Storebror Harry avled i samma sjukdom 2017

Varje år föds omkring ett barn med den sällsynta sjukdomen i Sverige, av dem är de flesta pojkar. 

Och faktum är att det här inte är första gången familjen Ferdinandsson drabbas av CGD. År 2017 avled Luddes storebror Harry i samma sjukdom, men Jenny och maken Nicklas visste inte att sonen var sjuk förrän efter han obducerats.

– Att vi nu vet det från början gör att det blir en annan förutsättning. Ludde har fått behandling och mediciner från allra första början, det finns en plan och han kan bli frisk med en stamcellstransplantation. Det finns hopp på ett helt annat sätt, säger Jenny Ferdinandsson till SVT.

Familjens vädjan: "En livsavgörande skillnad"

På Instagramkontot @hejaludde delar familjen med sig av uppdateringar om Ludde – och under fredagen publicerade de ett vädjande inlägg till allmänheten. 

"Vår älskade Ludde behöver nya stamceller för att överleva", skriver familjen och fortsätter:

"Om du är mellan 18-35 år så kan denna enkla handling medföra en livsavgörande skillnad för en annan människa någonstans i världen och kanske är just du vår älskade Luddes match?"

Vill du anmäla dig som donator i Tobiasregistret? Du hittar all nödvändig info på deras hemsida.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!