En manlig busschaufför har anmält sin arbetsgivare till justitieombudsmannen
En manlig busschaufför har anmält sin arbetsgivare till justitieombudsmannen - Foto: Hasse Holmberg/Erik Johansen/TT

Manlig busschaufför tvingas jobba i kjol – shorts är förbjudet

"Resenärerna tittar på mig och skrattar åt mig", säger busschauffören – som nu anmält sin arbetsgivare till Justitieombudsmannen.


Den extremvärme som drabbat stora delar av Europa sveper nu in över Sverige. Imorgon, torsdag, väntar ännu högre temperaturer, som i Nordöstra Götaland och södra delen av inre Svealand kan landa på omkring 35 grader.

Nu går SMHI ut med varningar om att skogsbränder likt de som härjar i Europa riskerar att utvecklas även här. Man bedömer risken för brand som "extremt stor".

Här kan du läsa mer om SMHI:s varningar under extremhettan.

Busschauffören tvingas jobba i kjol

Den som har semester kan enklare fly undan oönskad värme i svala inomhusmiljöer, men desto svårare är det för de som jobbar – och utsätts för värme hela dagarna. 

Till den sistnämnda kategorin hör bland annat busschaufförer, och nu har en förare anmält sin arbetsgivare till Justitieombudsmannen. Anledningen till det är att han tvingats bära kjol mot sin vilja på jobbet, då det är det enda tillåtna alternativet till luftigare arbetskläder.

Shorts är nämligen inte tillåtet enligt reglerna på Jönköpings Länstrafik, JLT, och det hela känns förnedrande.

– Jag känner mig kränkt och diskriminerad över att det inte finns något annat alternativ till långbyxor, säger busschauffören, som kört i kjol sedan i början av sommaren, till SVT Jönköping och fortsätter:

– Resenärerna tittar på mig och skrattar åt mig. Jag kan inte se att det finns någon risk med att som manlig busschaufför arbeta i kortbyxor de varmaste månaderna under sommarhalvåret, när det är helt ok att som kvinnlig chaufför köra i kjol året om.

Chauffören vittnar om att de coronaskyddande plexiglasen på bussarna har gjort förarplatsen ännu varmare, inte minst när man har uppehåll i uppåt 30 minuter och inte kan ha fläktsystemet igång. 

De anställda förväntas följa bolagets klädregler

Christine Leppänen är trafik- och planeringschef på JLT. Till SVT bekräftar hon att de anställda ska vara prydligt klädda enligt de klädregler som gäller på bolaget: skjorta, kavaj, långbyxor och kjol. 

Den upprörde busschaufförens lösning på problemet får därmed grönt ljus.

– Det är helt okej, så länge han uppfyller kraven på kjolanvändning, säger Christine Leppänen till SVT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!