Mannen menar att han sovit under den påstådda gärningen.
Mannen menar att han sovit under den påstådda gärningen. - Foto: Duygu Getiren/Martina Holmberg/TT

Hovrätten friar man från våldtäkt – kan ha sovit vid gärningen

Tingsrätten dömde den 27-årige mannen för våldtäkt till två och ett halvt års fängelse. Nu frias mannen av Svea hovrätt med hänvisning till att han kan ha utfört våldtäkten i ett sömntillstånd – och lidit av sexsomni vid gärningen.


Mannen och kvinnan kom i kontakt med varandra via dejtingappen Tinder. Efter en tid hade de sex med ömsesidigt samtyckte, men deras berättelser om vad som hände därefter går isär, rapporterar Dagens Juridik.

Enligt kvinnan ska mannen i februari i år ha tvingat henne till sex i en lägenhet i centrala Stockholm. Några timmar senare besökte hon Södersjukhusets akutmottagning för våldtagna kvinnor där skador på hennes underliv, bröst och hals dokumenterades. 

Mannen har förnekat våldtäkt och enligt honom har inte ytterligare samlag ägt rum över huvud taget. Senare ska mannen ha skrivit meddelanden till kvinnan för att se om hon ville ses igen, men fick aldrig något svar. Senare visade det sig att kvinnan tagit bort honom från Tinder.

Oenig hovrätt river upp domen

Stockholms tingsrätt bedömde kvinnans berättelse som trovärdig och dömde mannen till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt. Mannen dömdes även att betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Men en oenig hovrätt river nu upp domen och Svea hovrätt frikänner mannen.

I hovrätten har mannen sagt att han kan ha utfört gärningen när han befunnits sig i ett sömntillstånd. Han åberopade också ett rättsintyg och en rapport från Åklagarmyndigheten om somnambulism, så kallad sexsomni.

Svårbedömt när kunskap saknas om somnambulism 

Det är inte möjligt att utan yttrande från sakkunnig göra en tillräckligt säker bedömning av om en gärning begåtts i sömnen eller inte, konstaterar domstolen.

Utan någon närmare kunskap om somnambulism är det inte möjligt att bedöma om det sexuella handlade som mannen utfört är oförenligt med agerande under sömn. Hovrätten är dock inte enig i sitt avgörande, utan ogillar åtalet med röstetalet 3–2, skriver tidningen.

I sin dom konstaterar hovrätten att det "kan uppfattas som märkligt att en person skulle kunna utföra sexuella handlingar när han eller hon sover. Det är likväl belagt att sexsomni, som en variant av somnambuli, existerar."

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.