Hyllorna för tomatpuré gapar tomma i många butiker just nu.
Hyllorna för tomatpuré gapar tomma i många butiker just nu. - Foto: Fredrik Sandberg /Johan Nilsson/TT

Vanliga ingrediensen som fattas i matbutikerna: "Sämre skördar"

Uppmärksamma kunder larmar om att hyllor för tomatpuré gapar tomma hos de stora livsmedelskedjorna. Bristen ska bero på skenande elpriser och sämre skördar.


I flera butiker runt om i landet gapar hyllorna för tomatpuré tomma. Flera kunder hos livsmedelsjättarna Ica, Coop och Axfood har hört av sig till Expressen med vittnesmål på länsade hyllor. 

När Nyheter24 når Ica för kommenterar kring rådande brist på tomatpuré svarar Anita Hultstrand, kategorichef för skafferivaror på ICA Sverige att de inte sett en större efterfrågan på varan.

– Vi har inte sett en större efterfrågan på tomatpuré än normalt, men det råder en tillfällig brist på tomatpuré vilket bland annat beror på en generell råvarubrist på grund av sämre skördar. Vi har för närvarande inga signaler som tyder på en långvarig brist.

Coop: "Handlar om råvarubrist"

– Jag har fått besked om att det handlar om råvarubrist men sedan har jag inte kommit längre. Jag har ännu inte kunnat få svar från ansvarig inköpare, säger Therese Knapp vid Coop, som kan bekräfta att det handlar om en reell brist, till Expressen.

Bristen gäller för både Coops egna varumärken och de som matkedjan köper in. Tomatpurén ska däremot inte vara slut i leverantörsledet. 

Tomatodlare ställer in sin vinterodling

Sedan tidigare är det okänt att de skenande elpriserna slår hårt mot växthusodlade tomater, skriver tidningen. Och några som drabbats av elpriserna är Sveriges ledande tomatodlare, Nordic Greens, som har en växthusodling, motsvarande cirka 28 stycken fotbollsplaner utanför Trelleborg. 

De har sedan tidigare ställt in sin vinterodling på grund av elpriserna, vilket Land Lantbruk rapporterat om. För att producera 30 till 40 ton tomater i veckan krävs det att den omfattande ledbelysningen är tänd 18 timmar om dygnet. 

– Det slår rejält mot oss, riktigt kraftigt. Det kostar helt enkelt för mycket med belysningen men ännu är det för tidigt att säga exakt hur stort avbräck det kommer att bli för oss rent ekonomiskt, sade platschefen Mindaugas Krasauskas till Land Lantbruk

Ica
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!