Köttstölderna ökar i flera butiker. Handlarna misstänker att organiserad ligor ligger bakom stöldvågen.
Köttstölderna ökar i flera butiker. Handlarna misstänker att organiserad ligor ligger bakom stöldvågen. - Foto: Fredrik Sandberg/Tomas Oneborg/SvD/TT

Massiva köttstölder i flera matbutiker ökar: "Organiserad liga"

Stora mängder kött försvinner från Coop och ICA. Flera butiker har därför valt att låsa köttdisken på kvällarna.


Det stjäls stora mängder kött från Coop och ICA. Istället för kött i hyllan möts kunder av en skylt som säger att köttet förvaras bakom disk och att kunderna ska kontakta personal om de vill köpa läckerheterna. 

Anders Jonasson, Bustikssäkerhetschef på ICA Sverige säger till Nyheter24 att stölderna ökat markant de senaste veckorna, men hur stölderna exakt går till är oklart. 

– Det är för tidigt att dra någon slutsats men vi kan se en viss uppgång. Hur det ser ut varierar från butik till butik likaså vilka metoder man väljer för att förbygga stölder.

– Det kan vara någon organiserad liga som ligger bakom stölderna. Just nu gäller det för butikerna att de också kan bidra med att anmäla händelserna.

Låsningen gäller inte alla butiker, utan enbart de butiker som de senaste veckorna drabbats av en stöldvåg.

"Tjuvar plockar på sig stora mängder kött"

Matkedjan Coop har också låst disken efter att man drabbats av köttstölder. Till Kungälvs-Posten säger Helena Wennman, butikschef för en Coop-butik i Kungälv följande:

— Det är ett problem som finns på flera butiker. Tjuvar plockar på sig stora mängder kött och går ut helt enkelt.

Bemanningen i butiken är lägre på kvällstid, vilket kan utnyttjas av tjuvar. Nu måste kunder som vill ha exempelvis en oxfilé efter klockan 20 be att ett butiksbiträde öppnar köttdisken.

— Jag tror de flesta har förståelse för hur läget ser ut, säger Wennman till tidningen.

/
Ica
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.