Vid flera tillfällen har bussen som trafikerar linjen 676 kört iväg när resenärer befunnit sig i bagageutrymmet.
Vid flera tillfällen har bussen som trafikerar linjen 676 kört iväg när resenärer befunnit sig i bagageutrymmet. - Foto: Erik Mårtensson/TT/Privat

SL-bussen körde iväg när Anette var kvar i bagaget: "Skrek och bankade"

Vid två tillfällen har de nya Norrtäljebussarna på linje 676 kört iväg när resenären Anette Ångnell befunnit sig i bagageutrymmet.​ Enligt transportföretaget Transdev har det hänt ett tiotal gånger och nu ska problemet åtgärdas.


Vid två tillfällen har de nya Norrtäljebussarna som trafikerar linjen 676 mellan Norrtälje och Stockholm kört iväg när resenären Anette Ångnell befunnit sig i bagageutrymmet, rapporterar Norrtelje tidning.

Linje 676 trafikeras av stora Volvo-bussar av dubbeldäckarmodell med separata bagageutrymmen för de som reser med mycket packning.

Anette Ångnell har med sig en elsparkcykel som hon transporterar sig med i Stockholm och fordonet brukar hon lägga i bagageutrymmet.

Skrek och bankade på utsidan av bussen

Vid det första tillfället stod Anette Ångnell på det andra steget till den trappa som leder in i bussens bagageutrymme. Där sträckte hon sig efter sin elsparkcykel och i samma stund började bussen köra med luckan till bagageutrymmet öppet.

Anette försökte med alla medel göra sig hörd. Hon skrek och bankade på utsidan av bussen. Vid hållplatsen Albano fanns ett vittne som påkallade förarens uppmärksamhet och efter en stund stannade bussen.

– Jag kommer aldrig mer att lägga något i bagaget, förrän jag vet att de har åtgärdat så det inte kan hända igen, säger Anette Ångnell till Nyheter24 och tillägger:

– Jag tänker ta med mig elsparken in i bussen. Vi får väl se om jag får åka med...?

SL-bussen åkte iväg en andra gång

Den första händelsen inträffade den 14 september och under fredagen hände det igen. Till Dagens Nyheter berättar Anette Ångnell att hon vid det andra tillfället var halvt beredd eftersom hon var "så pass förskräckt efter det första tillfället". 

– Därför stod jag bara på första trappsteget. Men elsparken hade liksom hasat långt i bagageutrymmet. När jag står där och konstaterar att jag måste fysiskt klättra in för att hämta den så åker bussen. Med luckan öppen. Igen. Men då hinner jag ta mig ut snabbare.

Hänt ett tiotal gånger tidigare

Stefan Johansson, pressansvarig på Transdev, säger till DN att man känner till att det hänt vid ett tillfälle att någon har befunnit sig i bagageutrymmet när bussen har åkt iväg.

– Sedan har det hänt att bussen har börjat rulla men att föraren uppmärksammats på att det inte var klart att köra. Jag vet inte exakt hur många gånger det har hänt, men jag tror det sig om ett tiotal gånger.

Enligt Stefan Johansson handlar det hela om att den signal som ska uppmärksamma bussförarna på att luckan till bagageutrymmet är öppen inte är tillräckligt stark.

Operatören Transdev som kör på uppdrag av SL persontrafik bekräftar till tidningen att förarna lätt missar säkerhetsvarningen samt att leverantören Volvo ska åtgärda problemet.

/
SL
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!