Tullinspektören Tomas läxar upp en 18-årig tjej i "Gränsbevakarna Sverige".
Tullinspektören Tomas läxar upp en 18-årig tjej i "Gränsbevakarna Sverige". - Foto: Skärmavbild/"Gränsbevakarna Sverige"/Kanal 5

Ung tjej försöker smuggla sprit – här läxas hon upp av tullen på Arlanda

I “Gränsbevakarna Sverige” på Kanal 5 fattar Tomas misstanke kring två tjejer som han tror varit på festresa. Men trots att hans misstanke visar sig stämma, kommer den 18-åriga tjejen lindrigt undan.


I Kanal 5-programmet “Gränsbevakarna Sverige” stoppar tullen på Arlanda två 18-åriga tjejer som nyss landat hemma i Sverige. Detta då tullinspektören Tomas gör bedömningen att personer i ung ålder, som troligtvis varit ute på festresa, inte sällan har med sig alkohol. 

Foto: Skärmavbild/"Gränsbevakarna Sverige"/Kanal 5

Tullen på Arlanda stoppar två tjejer i "Gränsbevakarna Sverige"

Och mycket riktigt dyker en flaska upp på skärmen när en av väskorna åker igenom röntgen. Det är då tullinspektören Tomas ger en av tjejerna en uppläxning. 

När tjejen frågas ut av Tomas visar det sig att hon är medveten om att det är 20-årsgräns på att handla alkohol i Sverige, men tog ändå med sig en flaska sprit i väskan. 

– Det här är ganska allvarligt ändå. Det här är smuggling och det är för att du inte är 20. Det betyder att det här får du böter på, och det blir också prick i registret. Det innebär att du får prick i registret i fem år, vilket innebär att du inte kan söka vissa utbildningar. Tänk på det, säger Tomas. 

Foto: Skärmavbild/"Gränsbevakarna Sverige"/Kanal 5

Tullens varning: "Du måste ha lite konsekvenstänk"

Foto: Skärmavbild/"Gränsbevakarna Sverige"/Kanal 5

Tomas upplever tjejen som rädd och skärrad, men han bedömer det som att hon förstår konsekvenserna och allvaret. Därmed görs bedömningen att hon slipper undan med endast en varning. 

– Idag kommer du inte få någon böter. Du kommer få en varning från mig. Du är 18, jag är inte här för att förstöra ditt liv. Men du måste också ha lite konsekvenstänk när du har med dig alkohol. Det är jätteallvarligt. Vad har du lärt dig idag?, frågar Tomas. 

– Att absolut inte ta med mig alkohol, att det räknas som smuggling och att det får konsekvenser, svarar tjejen. 

Foto: Skärmavbild/"Gränsbevakarna Sverige"/Kanal 5

Den unga kvinnan berättar att hon vill bli advokat i framtiden. Tomas förklarar att tullverket uppgift inte är att förstöra någons framtidsdrömmar, men att de samtidigt måste göra sitt arbete. 

“Gränsbevakarna Sverige” sänds på discovery+ och Kanal 5. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!