Stockholm

Årets första snö lamslog huvudstaden - nu väntas full utryckning

Snökaoset lamslog huvudstaden som nästen en årlig tradition när snön stoppar tågtrafik och får folk att stanna hemma.
Snökaoset lamslog huvudstaden som nästen en årlig tradition när snön stoppar tågtrafik och får folk att stanna hemma. Foto: Anders Wiklund/TT

Under måndagen vräkte snön ner över stora delar av landet, och snökaoset lamslog huvudstaden som nästan en årlig tradition. Nu väntas ett uppehåll för snön och nu ska snöröjningen dras igång.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det har vräkt ner på flera håll i landet. Det kraftiga snöovädret drog in under lördagen och SMHI utfärdade då flera varningar i landet. 

Det har inneburit en mycket begränsad framkomlighet på vägar och förseningar inom tåg- buss och flygtrafiken samt elbortfall i vissa områden. Tidigare uppmanade Trafikverket och polis alla att stanna hemma i den mån det gick.

– Nu väntas ingen mer snö de närmaste dagarna och i natt har vi hunnit med mycket snöröjning. Just nu jobbar vi med det som är kvar här och där runt om i staden och som vi inte hunnit med när det fortfarande snöade, säger Malinda Flodman på Trafikkontoret Stockholms stad till Nyheter24.

Snöröjningen sinkades ytterligare

Under måndagen skrev flera medier att snöröjningen och det tunga snötäcket gjort att flera av stadens snöplogar havererat - och snöröjningen dröjde ytterligare.

– Några maskiner har gått sönder, det stämmer, men det är inte så många och det stora problemet har varit att det inte har slutat snöa. De trasiga maskinerna måste såklart lagas eller ersättas.

Nu planeras det däremot för snöröjning under servicenätter och servicedagar under veckan när bilarna ska vara flyttade, så att Stockholms stad kan ploga och flytta snövallar. 

Bra att hålla koll på läget

Malinda Flodman poängterar även att fastighetsägare bör komma ihåg att ta hand om sin taksnö om de skottar tak så att den inte lämnas som snöhögar på gångbanor, cykelbanor och körbanor.

– Jag tycket att arbetet har gått bra under de väldigt tuffa förhållandena och vi är väldigt tacksamma för alla som flyttat på bilar och stannat hemma, det har underlättat för oss.

Om det skulle bli plusgrader och snön smälter kommer Stockholms stad försöka se till att gatubrunnarna inte är blockerade, samtidigt uppstår vattenansamlingar varje år när mycket snö smälter snabbt och vattnet inte hinner rinna undan lika snabbt.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.