- Foto: Johan Nilsson/TT/Shutterstock

Flera upplever julmusik som ett arbetsmiljöbrott: "Är ett besvär"

Visste du att julmusik kan påverka vår mentala hälsa negativt? Desto påtagligare blir det om du arbetar inom detaljhandeln och lyssnar på julens slingor i flera timmar.


Julmusik, ljuvliga julmusik.. eller? Visst kan de välkända, trallvänliga låtarna som spelas under julen skapa en härlig atmosfär för att spä på årstiden. Men det är inte alla som uppskattar julens melodier vars slingor upprepas dag in och dag ut.

Enligt Handels kan julmusik vara ett arbetsmiljöproblem och upplevas som en "plåga" i butikerna. Samtidigt är det säkert ingen överraskning att låtar som "All I want for christmas is you" spelas i butiker under jul då det avser att skapa en shoppingupplevelse för att få kunder att handla mer.

– Det är ju en sak att komma in som kund och lyssna på högre ljudvolym av julmusik. Det kan vara rent av trevligt, men om man arbetar i det dag in och dag ut kan det istället bli ett besvär av det, säger, Ulf Henriksson, ombudsman på Handels till P4 Göteborg.

Stor andel i detaljhandeln stör sig på julmusik

I en undersökning från Handels 2019 frågade man skyddsombud i detaljhandeln hur de upplevde att arbeta i flera timmar med julmusik.

– Vi ser fortfarande att det är ett problem med för enformig julmusik i butiker. Sen vi gjorde undersökningen har en del arbetsgivare försökt hitta nya lösningar tillsammans med anställda för att hitta en variation som funkar bättre. Det är bra, men tyvärr hör det till undantagen, säger Fritjof Carlsson-Brandt, pressekreterare på Handelsanställdas förbund till Nyheter24.

Resultatet visade att 50 procent av de tillfrågade skyddsombuden anser att julmusiken är mer störande än annan musik under resten av året. På samma fråga svarade även 40% handelsmedlemmar att de stör sig på julmusik.

"Det är ett arbetsmiljöproblem"

– Anställda tvingas fortfarande stå med samma skiva eller spellista med julmusik på repeat dag ut och dag in i butiker i hela landet. Det är ett arbetsmiljöproblem.

Arbetar du i detaljhandeln är du med andra ord långt ifrån ensam om att irritera dig på "All I want for christmas is you" eller "Feliz Navidad".

Jullåtar kan även påverka vår mentala hälsa negativt enligt tidigare studier från 2005, skriver Independent. Personer som arbetar i butik kan fokusera så pass mycket på att ignorera musiken att de tappar fokus på allting annat runt omkring.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!