Stockholm

Ikea-glaset exploderade i Amandas hand: "Jävlarna sprängs i luften"

Glasen från Ikea exploderade.
Glasen från Ikea exploderade. Foto: Privat/Janerik Henriksson/TT

En ljudsmäll hemma hos Amanda Einarsen visade sig komma från ett Ikea-glas som exploderat i vasken. Det här var andra gången som hon varit med om att glasen pangat och nu oroar hon sig för att de ska skada barn som dricker ur glasen.


Läs mer

Krasch sa det när Amanda Einarsen satt i sovrummet och hörde hur något exploderade ute i köket. När hon gick till köket såg Amanda hur ett tomt glas som hon ställt i vasken krossats till flera skärvor. Hon berättar att oljudet fick henne att tro att någon hade slängt in en sten genom köksfönstret.

– Jag flög upp ur sängen och sprang in i köket. Där trampade jag på glas och inte var det något trasigt fönster i köket, men det låg glas högt och lågt. Glaset som stod i vasken hade sprängts och det var glas överallt, säger Amanda till Nyheter24.

Det här var ett av flera glas som Amanda en vecka tidigare köpt på Ikeas varuhus i Jönköping som sprängts. Ett ytterligare glas ska ha gått sönder när hon helt sonika höll i det.

Glas kan explodera i ett barns ansikte

Glasen som exploderade är från Ikeas glas-serie Pokal. Amanda berättar att glasen var hela och långt ifrån sprickfärdiga när hon ögnade igenom dem på varuhuset.

– Jag hade tur att mitt första glas sprängdes i vasken och sen det andra i min hand. Jag har dammsugit köket snart tjugo gånger och även skurat köket miljoner gånger men än i dag hittar jag glas splitter. Men det dyker upp mer och mer glas för varje dag så hittar man något glassplitter. 

"De här jävlarna sprängs i luften" säger en något skärrad Amanda som direkt kontaktade Ikeas kundtjänst för att berätta om händelsen samt framföra kritik. Skräckscenariot, menar Amanda, skulle vara om ett glas exploderade i ett barns ansikte när denna dricker ur glaset.

Det tomma glaset exploderade i vasken. Foto: Privat

Ikea-glasen har exploderat flera gånger

Glaset ur Pokal-serien har tidigare kritiserats av kunder som menar att de exploderat. Redan 2016 skrev Expressen om Ikea-glas som sprängts. Då ska ett Pokal-glas haft lite kallt vatten i sig och briserat.

Även Aftonbladet har 2017 skrivit om ytterligare händelse då Ikea-glaset ur samma serie gått sönder.

I ett svarsmejl från Ikea till Amanda står följande om varför glasen i sig exploderar:

"Produkter som är tillverkade av härdat glas kan implodera, detta kan hända om produkten fått ett slag eller stöt. Då byggs en spänning upp i glaset som till slut kan sprängas/imploderas. Detta är inte Ikea unikt utan det kan hända alla produkter som är tillverkade av glas".

Nyheter24 har sökt Ikea.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.