Nu reder läkaren Christina Segerholt ut myterna om vinterkräksjukan och vad som faktiskt hjälper.
Nu reder läkaren Christina Segerholt ut myterna om vinterkräksjukan och vad som faktiskt hjälper. - Foto: KRY & Fredrik Sandberg / TT

Knepet sägs kunna skydda mot vinterkräksjukan – läkaren slår hål på myten

Det är återigen säsong för den fruktade vinterkräksjukan. Hur minskar man risken att bli sjuk och hjälper verkligen huskurerna som finns? Nyheter24 har pratat med Krys läkare Christina Segerholt som är specialist i allmänmedicin.


​Fakta om vinterkräksjukan
  • Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus. Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen och genom kräkningar.
  • Virus kan överleva länge i miljön och smitta från t ex textilier.
  • Inkubationstiden är 12–48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.
  • Viruset kan spridas på olika sätt: via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

De flesta av oss har varit där och magsjuka är inget man önskar ens sin värsta fiende. Det är aldrig kul men som tur finns det saker man kan göra för att minska risken att bli smittad. Nyheter24 har pratat med Krys läkare Christina Segerholt som är specialist i allmänmedicin som slår hål på myterna en gång för alla. 

Då är det störst smittorisk 

Vinterkräksjuka är som mest aktuell mellan november och april men de flesta blir sjuka mellan januari och mars. Det är därför den kallas för vinterkräksjukan.

Men du kan få vinterkräksjuka hela året och vinterkräksjukan är den vanligaste typen av magsjuka i Sverige.

Så vad exakt ska man tänka på för att slippa ligga böjd över toaletten i några dagar? 

Handsprit inte effektiv 

– Det finns flera saker du kan göra för att minska smittorisken. Först och främst, tvätta händerna med tvål och tvätta dem noga. Handhygien är A och O. Bra att veta är också att handsprit inte rår på viruset. Sedan gäller det bland annat att hålla avstånd och framför allt undvika kontakt med smittade personer och miljöer, säger Christina Segerholt.

Bufféer på restauranger ökad smittorisk

– Vinterkräksjuka kan smitta på flera sätt, till exempel i direktkontakt med smittade personer, droppar i luften vid nysningar och mat som hanterats av smittade personer. Ett exempel där det är risk för smitta kan vara högre är vid bufféer på restauranger. Risken för smitta ökar om många kommer i kontakt med maten, säger hon och tillägger: 

Om du kommer i kontakt med någon som är smittad så kan spridning ske var som helst egentligen. Så håll avstånd är ett bra råd. 

Kan man vara immun? 

– Runt 20 procent av befolkningen är immuna mot den vanligaste varianten av vinterkräksjuka och kan inte bli smittade. Det är tack vare en genvariant men helt säker kan du aldrig vara då det finns andra varianter på viruset som kan smitta de som är immuna, säger Christina Segerholt. 

Det här hjälper INTE

Det finns en hel del husmorsknep gällande vinterkräksjukan som hävdas minska risken att bli smittad. Några av dessa är att man ska svälja vitpepparkorn med vatten, koka te på färsk ingefära, brygga en kopp pepparmintste eller lukta på pepparmintsextrakt. 

Hjälper dessa huskurer? Tyvärr inte...

Christina Segerholt svarar att det är en myt och att man istället ska satsa på god handhygien istället.

Så det kan vara dags att förlita sig på den gamla goda handtvålen och varmt vatten och lägga vitpepparkornen på hyllan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.